Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » De după posturile ilegale ale Tiraspolului se ițesc coarnele drăcești ale lui Dodon

De după posturile ilegale ale Tiraspolului se ițesc coarnele drăcești ale lui Dodon

Zilele trecute am fost la Varnița. Am mers cu un grup de colegi de la Mișcarea UNIREA să vedem cu ochii noștri scandaloasele posturi de control instalate ilegal de regimul de ocupație de la Tiraspol. Am văzut cum stau lucrurile pe teren. De exemplu, în perimetrul „inspectat” de echipa noastră, strada de margine care până mai ieri unea orașul Tighina de satul Varnița, acum le desparte. Pe partea dinspre Varnița a străzii au fost instalate blocuri de beton menite să marcheze o linie de hotar. Și pentru ca această linie să nu pară curat simbolică, ea este păzită de doi străjeri, îmbrăcați în uniforme militare de camuflaj, fixați locului și dotați cu o mașină a miliției. Asemenea posturi sunt 37 în total pe întreaga linie de demarcație moldo-rusă instituită prin Convenția de la 21 iulie 1992. Patrule mobile armate le leagă pe toate într-un sistem coordonat, fapt prin care noile posturi devin în realitate borne noi de frontieră, avansate în interiorul teritoriului controlat de Chișinău și apărate de regimul de ocupație de la Tiraspol.

La toate aceste periculoase piruete, Tiraspolul invocă rațiuni sanitare. Posturile, cum ar fi, sunt create cu scopul grijuliu de a feri populația din zona de ocupație de eventuale contacte contagioase care pot veni din teritoriile controlate de Chișinău, unde, se spune, situația pandemică pare a fi scăpată de sub control. Este o fățărnicie ordinară, desigur. Situația pandemică atât pe un mal, cât și celălalt al Nistrului nu se deosebește cu nimic. În combaterea pandemiei, pe ambele maluri, se atestă același stil de lucru al autorităților, fie că e vorba de cele ilegale de la Tiraspol, fie că vorbim de cele legale de la Chișinău. Mai mult: așa cum acțiunile se succed unele reieșind din altele – cele ale Chișinăului, livrând ticălos cauza, iar cele ale Tiraspolului, valorificând obraznic consecința, – ambele grupări par a fi în perfectă sincronizare de mișcări.

O spun reieșind din următorul algoritm al faptelor. Vă amintiți cu toții cu câtă ușurința criminală președintele Dodon subestima pericolul virusului în lunile martie, aprilie și mai? Numai un dușman rău de tot al poporului Republicii Moldova putea să-și transforme funcția în armă de sabotare a siguranței sanitare și economice a statului. Guvernul constituit din consilierii lui docili a preluat stilul, în mare parte a mimat lupta cu virusul, transformând-o într-un atribut al campaniei electorale a lui Dodon pentru scrutinul prezidențial din toamnă. În tot acest răstimp, alături de Dodon a fost mitropolia bisericii ruse din Republica Moldova. Aceasta a avut un aport extraordinar de mare la dezorientarea populației, la răspândirea unor zvonuri false de diminuare și de persiflare a pericolului. A fost o acțiune de subminare hibridă a sistemului spitalicesc de combatere a molimei. În felul acesta efectul celor două luni de izolare a populației a fost redus la zero, iar restricțiile economice s-au dovedit a fi cheltuite în van. Republica Moldova a intrat în vară de două ori mai infectată față de perioada aglomerată a repatrierilor masive ale cetățenilor noștri din Italia, Spania, Germania Marea Britanie, etc. Contaminările comunitare au devenit în lunile iunie-iulie dominante sută la sută în fața celor de import. Republica Moldova a devenit pe continentul european focar regional de infecție. Multe țări au blocat accesul cetățenilor moldoveni pe teritoriul lor, au întrerupt cursele aeriene, feroviare și auto cu Chișinăul.

Moscova nu a întârziat să valorifice situația, introducându-și interesul în breșa creată prin osârdia agentului ei, Dodon, urmare a operațiunii acestuia de răspândire constantă și aprofundată a Covidului în Republica Moldova. Ea a mutat omuleții săi verzi de la Tiraspol cu câteva zeci de metri mai în adâncul Basarabiei. Pretextul este fără cusur: ne apărăm de virusul care în Republica Moldova, în loc să dispară, i-a proporții. Nimic subversiv ori, Doamne ferește, agresiv, cum se interpretează: este o măsură anti-covid, nu este una anti-Moldova.

Doar că acțiunile anti-covid ale Moscovei în teritoriul Republicii Moldova vor avea altă finalitate decât cele impuse pe același motiv de celelalte state. În timp ce alte state, peste o vreme, vor ridica interdicțiile pentru cetățenii noștri și vor re-deschide rutele de acces aeriene, feroviare și cele rutiere, Moscova va rămâne neclintită pe linia nou instituită cu prilejul fericit pentru ea al virusului cultivat stăruitor de Dodon și de asistenții lui fideli – Guvernul Chicu-Filip și mitropolia bisericii ruse în R. Moldova.

Nu e de mirare că reacția lui Dodon la noile posturi rusești este nulă, iar cea a partenerului de guvernare – PDM – este obișnuit ipocrită atunci când propune crearea unei vajnice comisii complexe de evaluare a situației. În vocabularul acestui partid, a forma încă o comisie, înseamnă a ucide subiectul. Exact ceea ce vrea Tiraspolul.

Cazul cu posturile ilegale apărute parcă din senin dinspre neagra gaură transnistreană, dar și alte acțiuni mai mult sau mai puțin ferite de ochii lumii, arată că cele două centre de putere supuse Moscovei – cel mai vechi de la Tiraspol și cel mai nou de la Chișinău – lucrează în strânsă coordonare. Moscova ar vrea să aducă cât mai curând Chișinăul în categoria în care în 1992 a fost adus Tiraspolul. Știe că lucrul acesta este aproape imposibil, dar ea încearcă. Se folosește de toate oportunitățile ce-i apar în cale, fie ele murdare ori grotești. Una dintre aceste oportunități este personajul Dodon, cu rara și satanica lui disponibilitate de a trăda fundamental interesele statului și ale poporului său. Investițiile financiare rusești via Bahamas l-au adus la un nivel din care poate decide multe. Pentru a ajunge însă să decidă categoric și ireversibil în interesul Moscovei, Dodon are nevoie să-și întărească pozițiile. Moscova înțelege asta.

Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie pot fi însă, din contră, fatale pentru coloana a cincea și pentru planurile Moscovei dacă Dodon le pierde. Este nevoie de o siguranță, iar voturile direcționate din zona de ocupație o pot livra. Ele se ridică la preț de aur în condițiile în care toată cealaltă suflare politică din Republica Moldova jinduiește să-l alunge pe Dodon din palatul prezidențial. Poate, mult mai departe.

În această situație Moscova gândește că injectările financiare de până acum făcute în Dodon trebuie susținute și de un consistent ajutor logistic. El poate fi materializat în voturile, fie ele și profund virusate juridic, ale transnistrenilor. Un ajutor mult mai consistent decât cel oferit contra-cost în 2016 și 2019 prin filiera mafiotă a lui Plahotniuc. Probabil Dodon va obține acest sprijin, pentru că avansarea posturilor de control ale Tiraspolului în condițiile unei tăceri asurzitoare a Chișinăului este o acțiune mult mai valoroasă pentru Moscova ca orice altă căpătuială. Cu siguranță, afacerea se va produce dacă organizarea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova va fi lăsată în seama coloanei a cincea a Moscovei, adică a lui Dodon.

Valeriu Saharneanu

17 iulie 2020

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.