Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » De ce a fost demis Ștefan Chitoroagă?

De ce a fost demis Ștefan Chitoroagă?

Note de campanie

Demiterea lui Ștefan Chitoroagă nu a fost o întâmplare. Nu a fost măcar o acțiune impusă de o situație de forță majoră la care s-a văzut obligat să recurgă prim-ministrul Leancă (Guvernul) ca să îndrepte o situație în grabnică degradare.

Lucrarea face parte din planul general anti-PLR structurat pe faze, etape și perioade. Că acest plan există nu încape deja nicio îndoială. Planul este de fapt o conjurație, pentru că un plan este un proiect desfășurat la vedere, iar conjurația înseamnă și conspirație, complot, realizate în secret împotriva cuiva.

Este clar că împotriva PLR, dar de cine?, apare întrebarea. Răspundem fără ezitare: de către PD și PLDM, sau mai exact de către proprietarii acestor partide – Plahotniuc și Filat, doi oligarhi în lege.

Am constatat cu alte ocazii că platformele de aplicare ale complotului pus la cale de cei doi împotriva partenerului de Coaliție au fost cea mediatică și cea a sondajelor – ambele constituind componenta de manipulare a opiniei publice. Partea aceasta a lucrului a căzut pe umerii lui Plahotniuc. Fază a culminat cu activarea Anei Guțu, racolată de Filat de cu vreme care a trebuit din interior să consolideze produsul combinatelor de manipulare ale lui Plahotniuc precum că PLR nu are șanse. A urmat etapa de racolare a verigilor slabe, ori șantajabile, din PLR la care au trudit din răsputeri ambii oligarhi: care cu funcții, care cu dosare, care cu promisiuni tentante, care cu minciuni. Nu au lipsit procedeele preluate de la lumea interlopă de care oligarhii sunt foarte atașați.

Demiterea lui Ștefan Chitoroagă face parte din componenta administrativă, gândită strategic de mintea oligarhă pentru ultima perioadă de realizare a conjurației. Asupra lui Chitoroagă au fost făcute numeroase presiuni concertate de stafurile celor doi oligarhi și alternate ba cu promisiuni, ba cu amenințări.

Pentru că Ștefan a dovedit că își poartă numele nu doar din fală, pentru că el nu s-a vândut și nu s-a lăsat cumpărat ca Ana Guțu, nu s-a dat să fie transformat în cârpă politică și hamal de cărat ofrande electorale ca Marinuță, nu a căzut la picioarele oligarhului în lege șantajat cu dosare ca Bodiștean, pentru că a demonstrat verticalitate de om politic și devotament față formațiunea pe care a fondat-o împreună cu alți colegi, el a fost demis.

Dar cum? În modul cel mai rușinos posibil. Rușinos pentru prim-ministrul Leancă, în primul rând, care, prin gestul său, a rupt de fapt Acordul de constituire a Coaliției Pro-Europene. Același gest negândit făcut imatur și prostește în maniera șefului său de partid la 13 februarie 2013. Leancă a ruinat vineri, 14 noiembrie, un mit frumos al politicianului de model european – înțelept, echilibrat și corect – construit în scurta, dar deosebit de prolifica perioadă a aflării lui în prima funcție a executivului. Leancă a dat peste cap speranța că poate demonstra putere de voință și caracter pentru a se desprinde de factorul devastator oligarhic, cel care paralizează statul, sărăcește poporul, descurajează afacerile, cel care înflorește corupția și înmulțește disperarea.

Prin demiterea la comandă politică a lui Ștefan Chitoroagă, Leancă a demonstrat că este o simplă sculă în mâna oligarhilor, că omul de stat de speță europeană de care are nevoie Republica Moldova la această etapă a tranziției ei către spațiul de valori europene, încă nu rezistă în fața obedientului mărunt și executor din el. Și păcat.

Noi, liberal-reformatorii, cei care l-am susținut pe Iurie Leancă în lucrurile bune și bine făcute pentru Republica Moldova, am sperat să găsim în el un partener în efortul de transformare a clasei noastre politice și suntem profund dezamăgiți să îl aflăm printre complicii contondenți ai acestei rușinoase și monstruoase conspirații.

Acum, ca să întregim efectul dezolant al gestului de vineri legat de demiterea lui Ștefan Chitoroagă din funcția de director general Moldsilva, trebuie să aducem la cunoștința opiniei publice că în termeni-record decizia adoptată de Guvern cu susținerea miniștrilor PD și PLDM a apărut în aceeași zi în Monitorul Oficial. Sâmbătă și duminică, reprezentantul PLDM aflat în funcția de vicedirector Moldsilva, Ion Platon, a și fost activat să convoace directorii ocoalelor teritoriale. Mesajul lui a fost dur și univoc: de acum înainte toate subdiviziunile se vor supune directivelor PLDM – scopul pentru care a și fost demis Ștefan Chitoroagă. Ce nu poate raiderul, poate Leancă.

Filat și Plahotniuc vor să controleze totul în Republica Moldova: și neamul și ramul. Până când?

Valeriu Saharneanu

19.11.2014

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu