„Dacă nema potirință ce mai chichirez gâlceavă”, doamnă Maia Sandu

Neaoșa însăilare verbală din titlu, luată cu împrumut din mozaicul cuvântelnic al „Poveștii vorbelor” lui Anton Pann, mi-a venit prima în minte la trecerea cu vederea peste proaspăt lansata listă a candidaților Blocului ACUM DA și PAS.

După cum se arătau curajoși la televizor și dârzi în pozele cu vipuri politice europene, după cum înfierau oligarhii prădători și asupritori de popor, era de așteptat ca liderii celor două componente ale Blocului să candideze în circumscripții naționale și să se confrunte în ele direct cu cei mai titrați adversari.

M-a mirat mult faptul că doamna Maia Sandu, cea care a candidat la prezidențiale și, practic, a câștigat alegerile, a ales să candideze în diasporă, într-o circumscripție situată „la vest de Republica Moldova”.

Nu cunosc raționamentele care au determinat-o să ia această decizie, dar din punctul de vedere al economiei unei confruntări care se anunță deosebit de crâncenă, o ieșire a ei în afara circumscripțiilor interne mi se pare o evitare a unei concurențe directe, dacă nu chiar o evadare de pe câmpul de luptă central, acolo unde se vor da cele mai importante și mai decisive bătălii.

Este cunoscut, diaspora este și așa loială Blocului ACUM. Ea consimte aproape în totalitate scopurilor și obiectivelor lui. Acolo ar fi câștigat candidați de valoare similară dar mai puțin cotați electoral.

Potențialul electoral al Maiei Sandu este net mai puternic decât al tuturor celorlalți candidați ai Blocului. El ar fi cântărit greu într-o confruntare directă cu Pavel Filip, la Strășeni, de exemplu, sau cu Monica Babuc, acolo unde aceasta candidează.

Un mandat câștigat pe frontul de acasă și încă în fața unora dintre capii statului criminal ar fi fost de mare valoare în efortul de debarcare de la putere a lor. Participarea Maiei Sandu într-o circumscripție internă ar fi dat mai mult curaj fiecărui candidat al Blocului în parte, dar și un imbold de mobilizare la vot pentru masa electoratului anti-oligarhic.

La fel, nu văd rostul includerii în listă a doamnei deputat PLDM, Maria Ciobanu, decât dacă ea și-ar fi asumat curajul să îl confrunte la Nisporeni pe liderul statului oligarhic și capul tuturor relelor, Vlad Plahotniuc. Era cea mai potrivită pentru această circumscripție dacă nici Maia Sandu și nici Andrei Năstase nu s-au încumetat. Acolo, la Nisporeni, acasă la ea, din câte știu, doamna Ciobanu dispune de cel mai mare potențial electoral, nu la Telenești, unde s-a anunțat surprinzător. „Surprinderea” e cu puternic iz de dezertare.

Ce să înțeleagă din toate aceste mișcări publicul simpatizant, dar și cel observator. Că este vorba de o strategie codificată la care nu toți muritorii au acces la cheia de descifrare. Ori este o recunoaștere că „nema potirință”?, vorba lui Anton Pann. Atunci de „ce mai chichirez gâlceavă” doamna Maia Sandu, dacă lăsați pe seama susținătorilor și a electoratului conștient să se mobilizeze, așa cum a fost în alegerile din 2016 și cele din 2018, ca să vă acopere lipsa de curaj?

Lista Blocului ACUM nu a putut fi prezervată nici de invazia unor ariviști. Tumbele cu ieșirea din PL ale lui Valeriu Munteanu pare că i-au reușit. Peste măsură de pudici în privința acceptării, măcar la periferiile blocului, a unor aliați firești, liderii DA și PAS, într-o nefirească inadvertență, au prins momeala lui Valeriu Munteanu. Iată și primul cal troian adus cu surle în fortăreața Blocului.

Valeriu Saharneanu

2 ianuarie 2019

Lasă un răspuns