Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Cuvântul care trebuie încrustat pe borna de început a regimului de guvernare Maia Sandu

Cuvântul care trebuie încrustat pe borna de început a regimului de guvernare Maia Sandu

Regimul de guvernare al Maiei Sandu a început astăzi. Am putea vorbi de o zi istorică. Pentru că borna simbolică a noii guvernări politice instalată luni, cu prilejul constituirii Parlamentului de legislatura a 11-a, va fi una de hotar. Ea va marca linia despărțitoare între o guvernare pro-rusă și antieuropeană, care pleacă, și o guvernare nouă, pronunțat proeuropeană, intrată în procedură de formare. La acest nou început ar fi cazul să accentuăm că guvernarea care rămâne în trecut, dincolo de hotar, și care l-a avut de ultim asamblor pe pungoidul Dodon, își are începutul în 2009 și, cât nu e de straniu, a fost și ea pro-europeană la origine. Cum așa? Iată cum.  

Atunci, datorită vervei siropoase pro-europene pe care o răspândeau decidenții politici de moment, în special, prim-ministrul „pro-european”, Filat, guvernarea căpătase și o etichetă lucioasă. Plini de sine, Filat, Leancă și câțiva alții, nu mai puteau de fericire când mai marii Europei vorbeau despre Republica Moldova ca despre o poveste de succes a Parteneriatului Estic” ori, pe scurt și voit exagerat, „Povestea de succes a Europei”. Era o notă de anticipare foarte încurajatoare, dar și foarte pripită, din câte s-a dovedit.

Pripită, fiindcă, la scurt timp, devorată de morbul corupției, povestea de succes a Europei a degenerat în coșmarul Europei. Războiul pentru controlul instituțiilor de drept și pentru capturarea statului aproape că a scos Republica Moldova din percepția europeană, iar procesul degenerativ, stimulat de alegeri viciate obraznic, deliberat și în mod repetat în 2014 și 2019, a condus la schimbarea fulminantă, pe diagonală, a însăși esenței guvernării. Din campioană la proba integrării europene, așa cum era creditată ea imediat după 2009, guvernarea pro-europeană s-a dat de mai multe ori peste cap și a ajuns să se convertească, în anul 2016, în opusul ei, devenind, deja la mâna lui Dodon, în 2019, o guvernare dur anti-europeană, chiftind de corupție și chitind momentul fatalei trădări. Încă puțin și deosebirea dintre Tiraspolul ocupației rusești și Chișinăul poveștii europene de (in)succes avea să fie ștearsă definitiv. Iar povestea adevărată a Republicii Moldova raportată la această perioadă este cea a trădării cu nerușinare a alegătorilor, a pângăririi intereselor generale ale statului, este povestea marilor furturi, a crimelor de proporții rămase fără pedeapsă și a căderii clasei politice de la guvernare în desfrâul corupției și nemerniciei. Regimul fățarnicului și coruptului Filat (+Leancă), urmat de regimul cleptocratului oligarh Plahotniuc și drept capac peste toate – regimul pungoidului Dodon -, sunt treptele batjocurii fără margine față de un chinuit popor.

Sila față de aceste guvernări degenerate în corupție a adus-o pe Maia Sandu în fruntea unui regim care se anunță a fi – în primul rând – justițiar. Poporul i-a dat toată puterea ca protagoniștii celor trei regimuri cleptocrate și trădătoare să fie trași la răspundere. A nu se uita de regimul Voronin și crimele lui, săvârșite în cei zece ani de aflare în fruntea statului comunist mafiot ctitorit der dânsul. Dacă regimul Sandu nu va da în vileag toate schemele celor cinci mari răufăcători de prim rang – Voronin, Filat, Leancă, Plahotniuc, Dodon și clientela colaboraționistă aferentă – și nu va insista în fața justiției ca aceștia să poarte toată răspunderea celor 20 de ani de despuiere continuă a statului, el riscă să repete ciclul pierzaniei al tutorelui ei pldmist. Or, Maia Sandu cu ei ar trebui să înceapă: cu cei care au deraiat statul de pe parcursul european, cu foștii ei colegi de partid – Filat și Leancă – care în 2009 și 2010 au obținut puterea profitând de votul a sute de mii de alegători, jurând să dezvăluie crimele statului mafiot comunist al lui Voronin. Jurământul lor s-a dovedit a fi praf în ochii alegătorilor. Alegătorii au fost trași pe sfoară, pentru că în loc să dezvăluie și să distrugă structura criminală a statului mafiot comunist, Filat și Leancă doar i-au schimbat culoarea – din roșu în verde -, adaptându-l propriilor scheme și interese. Parteneriatele, unele deschise, altele discrete, cu Plahotniuc și Dodon au fost construite clientelar, pe înțelegeri de afaceri criminale. Ele s-au dovedit a fi determinante în deturnarea cu 180 de grade a esenței democratice și europene a statului pentru promovarea neabătută a căruia au fost votați de populație. Fără să facă lumină pe această relație, Maiei Sandu îi va veni greu să ceară să se facă claritate în celelalte.  

Nevoile care așteaptă să fie rezolvate de regimul nou instalat astăzi și care, de acum înainte și pentru nu se știe câți ani, va purta numele Maiei Sandu, sunt enorm de multe și enorm de mari. Problemele economice, sociale, cele de reformare instituțională, vor da năvală de îndată pe agenda instituțiilor statului croit în conformitate cu prioritățile noului regim politic. Doar că acest regim nu trebuie să uite nici pentru o clipă a fiecărei zile sau an de guvernare a sa, că mandatul greu, solid și consistent pe care l-a primit de la alegător este pentru promisiunea categoric exprimată a destructurării corupției în toate manifestările ei devastatoare. Iar asta înseamnă regim justițiar funcțional și stat de drept securizat.

Spus mai simplu și mai pe de-a dreptul, lumea noastră s-a săturat până-n gât de atâta hoție în batjocura legii. Ea nu vrea mormane de capete retezate de ghilotine instalate în piețe publice și nici păduri de oameni răi trași în țeapă. Ea nu vrea stelele de pe cer și nici comorile din străfundurile pământului: ea vrea să se facă, în sfârșit, dreptate. Pentru aceasta au găsit-o pe Maia Sandu, care nu fură, care dovedește caracter și care promite să facă dreptate. Iată deci că acest cuvânt, DREPTATE, banal pentru trăitorii multor state dar atât de pretențios la noi, ar trebui încrustat pe borna de început a regimului Sandu. S-ar potrivi și ca titlu generic al foii lui de parcurs, întru amintirea că locul dreptății e printre oameni, nu la fundul mării, cum au fost deprinși să creadă eronat moldovenii.  

 Valeriu Saharneanu

26 iulie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.