Cum s-a privit Chișinăul la 9 mai 2019, în oglinda Sibiului – capitala de o zi a Europei?

S-a privit cam tot așa cum Coreea de Nord se privește în oglinda Coreei de Sud, în ceasul de criză a urii. Demența ideologică adusă în peninsulă de sovietici și inoculată prin teroare și sărăcie i-a transformat pe coreenii de nord în purtători ai urii viscerale față de frații lor de sânge din sud, care trăiesc în avuție și libertate, beneficiind de regimuri democratice. Ca să-i țină în permanentă stare de ură arzătoare, conducătorul-tiran le organizează nordicilor impunătoare ritualuri ale urii. Ele au forma unor parade militare cu acută tentă războinică, a demonstrațiilor gigantice a obedienței până la leșin față de dictator și de ură față de frații-dușmani din sud.

Deși este un oraș european, Chișinăul s-a arătat azi parcă rupt din peisajul sumbru nord-coreean. Este capitala unui ținut desprins cu forța de ruși din arealul național românesc. Transformat în stat după colapsul sovietic, ținutul este fasonat cu pretențiile separatiste rânzoase ale micilor dictatori proveniți din nomenclatura bolșevică imperială ori din scursura ei. Dictatorii sunt susținuți de statul rus pentru că interesul rușilor în a ține Republica Moldova separată de România este în interesul lor geopolitic. Astfel o controlează  la sânge. Dictatorii rânzoși acceptă „darurile” otr[vite ale rușilor pentru că „independența” separatistă de care se țin le gâdilă orgoliul de „mari conducători” peste un stat minuscul și peste o mulțime de supuși chinuiți ai lui. Din exploatarea acestora ei își adună bogățiile banditește.

Rusia îi ajută efectiv pe „marii conducători” locali. Ea controlează în continuare contingentul de „specialiști” adus cândva de regimul sovietic de ocupație și transformat cu timpul în populație „moldovenească” cu drepturi depline. Astăzi acest contingent este un important factor electoral. El este pus în serviciul elementelor locale pro-ruse. La el se adaugă minoritățile naționale controlate de ruși, precum și grupuri de indivizi cu simț național atrofiat, mancurtizat. Toate aceste „contribuții” sunt foarte prețioase pentru consolidarea separatismului antiromânesc în Republica Moldova, favorabil planurilor rusești. Dar ele nu ar fi suficiente în cazul unor alegeri de mare importanță geopolitică și geostrategică pentru cauza rusească dacă la „contribuția” efectivă a rușilor ar fi lipsit partea de contribuție decisivă a „marilor conducători” locali.

Misiunea lor a fost în timp de mare anvergură și foarte concretă. Ei au trebuit să subțieze cât se poate mai mult masa electorală a moldovenilor „naționaliști” – unioniști și europeniști. Sarcina asta au avut-o și cei care au colaborat cu rușii în războiul din 1992 de pe Nistru, dar războiul a durat puțin. Cum însă să micșoreze partida naționalistă moldoveană pe timp de pace? Simplu! „Marii conducători” au trebuit să facă ceea ce știau ei să dreagă mai bine – să fure cât mai mult din avutul obștesc, să anihileze statul de drept și, implicit, să provoace sărăcia și neîncrederea generală în ziua de mâine. Exodul masiv al populației active și modificarea în scădere substanțială a potențialului electoral educat și instruit, pro-românesc și pro-european, – asta a fost contribuția decisivă la cauza rusească a „marilor conducători” moldoveni.

Iată și rezultatul: orânduirea stoarsă din experimentul alegerilor din 24 februarie 2019. Nu este prea complicată. Ba tot atât simplă ca și cea nord-coreeană. Numeric se compune din trei nume – Plahotniuc, Dodon, Șor. Primul este capul și trupul hidrei statale oligarhice, iar ceilalți doi tentaculele ei specializate în manipulare ideologică și în furturi de mari proporții. La înfățișare orânduirea seamănă cu o progenitură politică a regimului oligarhic rusesc și, prin analogie, este o copie holografică a celui nord-coreean. Este statul bazat pe demența ideologică stalinistă adusă în ziua de 9 mai la cota maximă de manifestare a ei.

De aceea străzile centrale ale Chișinăului au abundat azi de steaguri roșii ale ocupantului sovietic cu secera și ciocanul pe ele, de panglici roși-negre ale mai noilor neofiți putiniști, de urlete războinice streine și zgomote stridente de fanfare.

Chișinăul a fost azi orașul în care ocupantul și-a serbat crima chiar pe locul săvârșirii ei. A serbat-o pe seama celor morți în război din vina lui, pe cheltuiala celor ocupați și angajând masa umană a jertfei lui.

Chișinăul orânduirii Plahotniuc-Dodon-Șor a vrut să fie azi borna de hotar care desparte civilizația europeană a păcii și prosperității de spațiul tot mai strâns controlat de Federația Rusă a regimului militarist și războinic al lui Putin.

Cum de a ajuns Chișinăul și Republica Moldova să se comporte azi atât de nerușinat și sfidător ca parte a acestui spațiu? Cum de au ajuns cozile de topor și hlediile trădătoare să facă din nou agendă politică din ura de frate. Unde sunt zecile de mii de militanți pentru unire și europenitate ai Marilor Adunări Naționale? Unde sunt sutele de mii de ființe frumoase și luminoase care au uimit lumea la nemaipomenitele acțiuni spontane ale regăsirii de frate de la Podurile de flori? Unde sunt și de ce nu au dus până la capăt ceea ce au început? De ce s-au oprit la mijloc de drum și au dat voie hlediilor trădătoare să spurce florile Podurilor regăsirii de frate, iar din Chișinăul românesc și european al anilor 1990 să facă bornă de hotar rusesc de 9 mai 2019?

Să fim drepți în fața istoriei. Nu este vina zecilor și sutelor de mii de militanți de la Marile Adunări Naționale și nici a milionului de fețe frumoase și luminoase de la Podurile de Flori. Ele, sutele de mii și milioanele de români basarabeni și-au făcut datoria trei decenii la rând atât la manifestațiile pașnice pentru libertate, unire și europenitate, cât și în războiul de agresiune al Rusiei, dezlănțuit de ea ca să curme pornirile noastre firești pe podurile regăsirii de sine.

Vina este a elitelor politice corupte. Ele s-au dovedit a fi atât de destructurate mintal de ideologia sovietică a urii de frate, atât de imorale și ipocrite, încât au pus interesul îmbuibării lor personale mai presus de pornirile unui întreg popor spre reîntregire și libertate.

Culmea acestui comportament imoral și ipocrit o face azi regimul rusesc hibrid al oligarhului Plahotniuc. Plahotniuc a cultivat hledia trădătoare Dodon. El, manipulând și fraudând alegeri, l-a făcut pe Dodon șef de stat. El a avut grijă ca partidul lui Dodon să devină forță rusească mercenară în Parlamentul Republicii Moldova. Uzurpând puterea în stat și anihilând instituții ale statului, Plahotniuc a protejat și protejează fluxurile finanțărilor ilegale din Rusia ale partidului lui Dodon, a fundațiilor lui de viciere prin mituire a populației și a activităților politice antinaționale și antieuropene ale lui Dodon. Cu acești bani criminali Dodon a transformat azi Chișinăul în mușuroi de vânzoleală stalinist-putinistă.

Dodon este borna vopsită de ruși și pusă de Plahotniuc să delimiteze Republica Moldova de spațiul național românesc și cel european spre care ea a tins în mod firesc să se îndrepte zeci de ani. Este o acțiune curat simbolică, un joc politic pur meschin? Nu! Este un act criminal premeditat dacă ținem cont de consecințe pe termen lung pentru Republica Moldova. De ce și-a permis o asemenea diversiune? Cine l-a susținut și încurajat? Și-a permis doar din curajul că i-a reușit să captureze statul și instituțiile lui, ori și datorită susținerii unor reprezentanți ai elitelor intelectuale angajate să-i cânte în strună și care acum se prefac că nu știu ce fac.

Cu prilejul acestei zile de răsfață grosolană antinațională și antieuropeană care a avu loc în centrul civic al Chișinăului le-o spunem noi că fac rău. Cei dintre voi – jurnaliști, scriitori, compozitori, academicieni, profesori, învățători și studenți, miniștri, șefi de instituții – care ați elogiat în cuvinte și opere spiritul Marilor Adunări Naționale și semnificațiile legendarelor Poduri de flori, ați glorificat eroii Războiului anti-rusesc de pe Nistru, astăzi sunteți parte a genocidului moral dezlănțuit de Plahotniuc împotriva naturii românești și europene a populației Republicii Moldova. Cine este azi cu Plahotniuc, cine este în solda lui directă ori din postura de responsabili ai instituțiilor statului execută, eludând rigorile legii, comandamentele acestuia, este azi cu Dodon, este mercenar al lui Putin și servește intereselor Rusiei. Mercenariatul vostru nu este nici puțin important și nici inocent, cum vă justificați în gând, probabil, înregimentarea. Zi de zi voi lucrați împotriva statului de drept, împotriva intereselor vitale ale populației sărăcite și nedreptățite, la îndepărtarea noastră de România și de Uniunea Europeană.

Dacă nu credeți în ceea ce vă spunem noi, vă rugăm să analizați cu luare aminte cum s-a privit în ziua de 9 mai capitala Republicii Moldova, Chișinăul, bântuit nemilos de himerele staliniste, în oglinda orașului românesc de provincie Sibiu, devenit în aceeași zi capitala politică efervescentă a Uniunii Europene.

Valeriu Saharneanu

9 mai 2019

Lasă un răspuns