Cu lacrimi în ochi, despre Guvern

Am rămas profund mișcat de intenția Guvernului nostru de a susține inițiativa de introducere în Constituție a aspirațiilor europene. Mărire Ție, Doamne! În sfârșit ne-ai auzit. Era cât pe ce să ne cuprindă disperarea, să ne considerăm pierduți pe totdeauna în zona gri a incertitudinii geopolitice și a dezmățului oligarhic. Eram pregătiți să ne declarăm rătăciți de-a binelea în hățișurile obscure ale tranziției după atâtea acțiuni obtuze, atitudini confuze și declarații difuze produse, comise și emanate de oameni politici potentați și de instituții din aceiași zonă a Guvernării.

Au existat toate premisele să ne considerăm pierduți după ce unii inconștienți au dat cu piciorul în recomandările instituțiilor europene în privința votului mixt și apoi s-au întors cu dosul la sfaturile prietenoase ale partenerilor de dezvoltare care cereau să se îngăduie nițel cu implementarea lui chiar în scrutinul din toamnă.

Pe fundalul acestui minuscul incident, dar și cel al punerii pe linie moartă a dosarului pe cauza furtului miliardului ori cel al protejării condamnatului Șor, figura cea mai vizibilă dintre cei implicați în marele furt, a basculării lui atente din camera de detenție în biroul de deputat, unii cârcotași au și început să cânte prohodul integrării europene a Republicii Moldova. Dacă Plahotniuc nu vrea integrare, spuneau ei cu pesimism, integrarea nu va fi.  

Acum, poftim, totul este clar și certitudinea vine să ne umple inima de optimism, iar cugetul de încredere în ziua de mâine. Ura! Integrarea europeană va fi introdusă în Constituție ca obiectiv strategic de dezvoltare, întreaga procedură  găsindu-și ulterior explicația într-o lege organică. Punct ochit, punct lovit!

De ce atât de târziu?, se pot întreba unii necredincioși în bunele intenții ale Partidului Democrat, izvodul inițiativei de modificare a Constituției, cinstea, onoarea și mândria Republicii Moldova.

Probabil, dintr-o confuzie lingvistică, ne explicăm noi. Așa cum domnul Plahotniuc, se știe, nu este filolog (studiile lui țin de domeniul tehnic), a confundat înțelesul cuvântului aspirație, atunci când se gândea strategic la integrarea europeană. În dicționarul explicativ al limbii române termenul are mai multe tălmăciri. Primele înțelesuri înșiruite se referă la aspirare, inhalare, inspirare, și abia la urma textului explicativ se spune că este vorba de năzuință, dorință intensă, râvnă.

Om practic fiind, domnul Plahotniuc a reținut, dintr-o scurtă privire, ce are de făcut în ordinea primei explicații, urmând să revină la celelalte mai târziu.

Și s-a apucat omul să aspire. Mai întâi a aspirat procuratura, apoi sistemul judecătoresc, a urmat o sumedenie de instituții media după inhalarea încă pe timpul lui Voronin a TVR-ului. Nu s-a liniștit până nu a inhalat radio Vocea Basarabiei, a inspirat loturi de jurnaliști, analiști, blogheri. Ca printre altele au fost aspirate Aeroportul Internațional Chișinău, părți importante din Miliardul dispărut din Banca Națională, Primăria Chișinăului, sursele de finanțare ale lui Ghimpu, libertatea și averea lui Filat, viitorul și afacerile lui Platon. Tenace fiind, a aspirat sumedenie de obiecte utile din neprețuitul patrimoniu politic – deputați din alte partide – cu care și-a asigurat o majoritate în Parlament, din care aspirare a reieșit un Guvern bine fixat și inspirat să respire stabilitate.

Acum, după atâtea făcute, cuiva din echipă cu studii apropiate celor filologice, cel mai probabil, rafinatului intelectual și neprihănitului om politic, Godea, i-o fi trecut prin cap să se uite în DEX și, vorba lui Grigore Vieru, „Să citească mai departe/ Ce n-a reușit nici tata”. Astfel domnul Plahotniuc și Partidul Democrat au aflat că a avea aspirații europene este cu totul altceva decât aspiratul averii statului, practicat până acum. Imediat după îndreptarea confuziei de sens a termenului, iată că lucrurile bune, feciorelnice, au început să curgă din partid ca din cornul abundenței.

 Ne-au dat lacrimile în ochi când am văzut cu câtă promptitudine, patriotism, caracter, curaj și bun simț, Cabinetul de Miniștri a aprobat ieri, 31 ianuarie, proiectul de lege de modificare a Constituției, pregătit de deputații PD.

  • De-acu-nainte niciun fel de aspirare, inhalare și alte furturi, domnilor, vrea să ne asigure Guvernul: numai aspirații europene pe care le vom fixa cu tărie în sfânta-sfintelor – Constituția mândrei noastre țări.
  • Bine, bine, – parcă văd sărind, pe careva blog, câte un necredincios în sinceritatea PD-ului. – Ce, parcă în Constituție, în sfânta-sfintelor, nu este scris că Republica Moldova este un stat de drept, și unde este el?
  • Cu integrarea europeană nu ne jucăm, va fi altfel, – intuiesc replica. – O vom face pe bune. Ne vom ține de cuvânt. Cel puțin până la alegerile parlamentare. Și vă rugăm să ne credeți. Dacă ar fi să o avem, am jura și pe cinstea noastră, că așa va fi.
  • Că nu o aveți, vă credem. Nu e nevoie să jurați. Noi știm exact cum va fi.

Valeriu Saharneanu, 1 februarie 2018

Lasă un răspuns