Crimă fără pedeapsă. Raptul postului de radio Vocea Basarabiei. Documente care inculpă statul

Anul 2009. Emisiunea Istroia în mișcare. Participanți; V. Filat, D. Chirtoacă, S. Urechean

Astăzi, 18 iunie, se împlinesc 20 de ani de la lansarea în emisie a postului de radio Vocea Basarabiei. Ar fi fost un prilej de bucurie și pentru mine și familia mea dacă în evoluția lui nu ar fi intervenit crima. Și crima unui individ nu ar fi fost obstacol în mersul firesc al lucrurilor dacă de partea individului criminal nu s-ar fi pus însuși statul. Este vorba de statul capturat de politicieni corupți, care în prima fază de delapidare a devenit complicele infractorului, apoi infractor principal activ, în fazele ulterioare. Așadar, Vocea Basarabiei a putut să supraviețuiască timp de zece ani în urma persecuțiilor regimului mafiot al lui Voronin, dar a căzut pradă regimului oligarhilor corupți al grupului criminal Filat-Plahotniuc și acoliții. În 2014, Vocea Basarabiei a încăput pe mâinile lui Filat, apoi în 2016 în ale lui Plahotniuc, care, la rândul lui, a „cedat-o” în 2018 unei încrengături de-a lui, plantată metodic pe partea, cum ar fi, unionistă, a eșichierului acaparat. Azi postul radio Vocea Basarabiei este în serviciul acestei încrengături, iar discursul naționalist-unionist care i se conferă prin emisiuni este pentru acoperirea esenței criminale a căpătuitorilor – actualilor lui stăpâni.

Asta fiind situația, dragi prieteni, astăzi, în zi aniversară, nu vă voi povesti despre bucuria și emoțiile acelei zile de Duminica Mare, nimerită în anul 2000 pe data de 18 iunie, când la Nisporeni, pe frecvența 105.7 MgH, au zburat în eter primele semnale ale postului de radio Vocea Basarabiei. Bucuria de atunci a fost vânturată de amarul zilelor din urmă. Cred însă că este mult mai important și mai edificator să începeți a cunoaște și voi crâmpeie din istoria crimei. Voi publica în acest loc mai multe documente ale acestei istorii relevante din mai multe puncte de vedere și care încă nu s-a terminat. Voi începe cu mijlocul – o adresă pe numele dnei Mariana Alexandru, procuror din România, aflată „în inspecție” cu mandat UE la instituțiile moldovenești de combatere a corupției. Începutul este „banal”: în înțelegere cu Filat, partenerul meu și administratorul instituției, V. Țîbuleac, falsifică semnături, acte și demersuri și dă postul de radio în cesiune unei firme din Briceni a caracatiței Filat. Cu toate probele infracțiunii la mână am început să bat la ușa Legii. Aici, însă…

23 februarie 2016

Doamnei Mariana Alexandru,

ex-procuror DNA a României,

expert UE în cadrul Centrului Național Anticorupție al Republicii Moldova

Stimată doamnă procuror,

Prin prezenta vreau să vă atrag atenția asupra unui caz de corupție excepțional, semnalat Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție ale Republicii Moldova, dar respinse de acestea de comun acord. Spun, excepțional, pentru că este vorba de furtul în ochii lumii a unei instituții mass-media independente, furt acoperit cu premeditare de către două – cele mai importante instituții plătite de contribuabili să lupte cu fenomenul corupției – Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție.

Este vorba de cazul postului de radio „Vocea Basarabiei”, însușit de către un demnitar de rang înalt, cetățeanul Vladimir Filat, actualmente deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Partidului Liberal Democrat aflat la guvernare, ex-prim-ministru. Acapararea postului de radio s-a făcut, aparent, prin cesionarea instituției și transmiterea licenței de emisie unei terțe firme, contra datoriilor acumulate de acesta. În fapt, cesionarea este paravanul care ascunde o afacere murdară dintre administratorul postului de radio și beneficiarul ei final, Vlad Filat, cu scopul acaparării instituției și punerii controlului politic total asupra ei.

Plângerile depuse la Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție conțin explicarea situației și cererea de a deschide un dosar penal care să elucideze faptele. O examinare prealabilă, extrem de tendențioasă, la părerea mea, pornită de Procuratura Generală (procuror C. Vicol) a dispus „A refuza pornirea urmăririi penale… pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.” Contestația depusă procurorului ierarhic superior (procuror Gh. Pîrlii) a avut drept răspuns respingerea „ca neîntemeiată plângerea… privind dezacordul cu ordonanța de neîncepere a urmăririi penale…”

Aceeași soartă a avut și plângerea depusă în paralel la Centrul Național Anticorupție. Deși am ținut cont de specificul CNA, iar în plângere am indicat clar mecanismul de acumulare a „datoriilor”, metodele de îndatorare, precum și obiectul mitei, răspunsul primit din partea CNA a fost același: „ Centrul… Vă comunică că faptele invocate au fost anterior examinate și emisă ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale… de către procurorul în Secția investigării financiar-economice (Procuratura Generală – n.n.) Carolina Vicol. Semnează, director (CNA), Viorel Chetraru.”

Stimată doamnă procuror,

În calitate de cetățean care plătește impozite ca acest stat să garanteze drepturile noastre, inclusiv la proprietate, cum să înțeleg comportamentul acestor instituții de bază ale statului de drept, atunci când ele se prefac că nu observă ceea ce ar observa și un profan venit din afara meseriei, următoarele fapte la vedere:

  • Falsificarea actului de convocare a Adunării Generale a companiei care a emis Decizia de dare în cesionare a licenței de emisie;
  • Semnăturile falsificate ale acționarilor companiei pe decizia de dare în cesionare;
  • Proveniența dubioasă a sumelor de bani (8 394 394 lei) date drept datorii;
  • Casa cu multe niveluri din Chișinău (obiectul mitei) primită ca recompensă de administratorul postului de radio în schimbul tranzacției ilegale;
  • Legătura dintre sumele de milioane virate pe conturile postului de radio și dosarul firmei „Caravita” SRL, controlată de Vlad Filat, bănuită de spălare de bani în proporții foarte mari;
  • Legătura dintre noul proprietar al licenței de emisie a  postului de radio „Vocea Basarabiei”- firma „Canal-X” SRL, al cărei acționar unic este Igor Cijov – și Igor Cijov, administrator al firmei „Caravita” SRL, aflat de câteva luni în arest preventiv și cercetat pentru infracțiuni din categoria spălărilor de bani;
  • Legătura dintre sumele de sute de mii de USD și Euro ce apar în documentele ridicate de CNA de la firmele (Caravita SRL), gestionate de Ion Rusu, nașul lui Filat, în care administratorul radio Vocea Basarabiei Veaceslav Țâbuleac figurează ca beneficiar;
  • Relația dintre cazul învinuitului Filat, beneficiarul la zi al postului de radio Vocea Basarabiei și datele semnalate în plângerile depuse de subsemnatul la Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție ale Republicii Moldova.

Ar fi și alte semne de întrebare care se cer puse în asemenea situație, dar mă opresc aici.

Rugămintea mea este să luați cunoștință de acest caz, pe cât Vă permite timpul și mandatul să atrageți atenția „specialiștilor” instituțiilor pe care ați venit să le consiliați, asupra nedumeririlor mele.

Procedural vorbind, pe terenul „justițiar” al Republicii Moldova mi-am făcut datoria și am depus o contestație judecătorului de instrucție a Judecătoriei Râșcani (Chișinău). Examinarea se tărăgănează de câteva luni. Nu-mi fac iluzii mari – Sistemul corupției este acum mai tare ca noi, cetățenii. Din câte se poate vedea, el își coordonează acțiunile. S-ar putea să existe deja o respingere și de acolo. Dar nu mă voi opri. Voi merge mai departe în instanțe, acolo unde, sper, sistemul marii corupții moldovene este mai puțin influent.

Cu mult respect,

Valeriu (Vladimir) Saharneanu,

fondatorul postului de radio Vocea Basarabiei

Anexă copii documente:  

Lasă un răspuns