Crimă fără pedeapsă – 3. Raptul postului de radio Vocea Basarabiei. Documente care inculpă statul

Inserez un document relevant în care, la un moment de cotitură al luptei mele cu instituțiile statului ca ele să revină la simțuri statutare și să înceteze boicotul Legii, sesizez Delegația Uniunii Europene la Chișinău. Am avut probabil o părere prea bună despre rolul acestei misiuni în apărarea presei independente și monitorizarea bunei funcționări a statului de drept, pentru că nu am primit nici un răspuns și nici careva reacție publică nu a urmat. De parcă Delegația s-ar fi evacuat subit. Să fi fost prinsă și ea, cu ceva, în vastele capcane de șantaj întinse de oligarhi cu dedicație specială anumitor diplomați importanți? Într-un stat capturat orice este posibil.

31 martie 2016

Excelenței Sale,

Domnul Ambasador Pirkka Tapiola,

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

Excelență,

……….

Subiectul prezentei adrese este situația din jurul postului de radio Vocea Basarabiei, fondat în anul 2000 și capturat în februarie 2014 de structuri  ce aparțin deputatului PLDM, președintelui acestui partid și fostului prim-ministru Vlad Filat.

Radio Vocea Basarabiei a intrat în posesia rețelei criminale Filat prin coruperea administratorului cu sume mari de bani și spații imobile în municipiul Chișinău, utilizându-se falsificarea actelor de constituire a societății, înșelăciune și administrare cu re-credință.

Faptele au fost raportate atât Procuraturii Generale a Republicii Moldova, cât și Centrului Național Anticorupție. Ambele instituții s-au eschivat de la norma de drept și au respins în mod arbitrar examinarea cazului. De mai bine de un an Procuratura Generală și CNA demonstrează nu doar indiferență, ci complicitate cu acest act de furt și de corupție deosebit de grav.

Recent, la 18 martie 2016, Judecătoria Râșcani a municipiului Chișinău (Judecător de instrucție Anatolie Galben) a dispus „obligarea Procurorului să lichideze încălcările”.

Procuratura Generală este obligată, astfel, să înceapă urmărirea penală pe marginea ilegalităților semnalate în urma cărora postul de radio Vocea Basarabiei a fost înstrăinat și a devenit instrument de propagandă politică al cărui beneficiar final și unic este PLDM și Vlad Filat.

Așa cum ancheta revine din nou în responsabilitatea PG, instituție care a tergiversat timp de mai bine de un an deschiderea dosarului penal și a emis în final o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale, am toate temeiurile să presupun că și de acum înainte ea va proceda de aceeași manieră – tergiversarea dosarului și complicitatea cu delapidatorii și cu elementul corupt.

În acest context, rog Delegația Uniunii Europene să ia act de acest caz și să instituie, pe cât permite mandatul, un control diplomatic asupra desfășurării lui.

Ceea ce urmăresc, în ultimă instanță, în lupta pentru dreapta judecare a cazului este anularea procedurii falsificate de dare în cesiune (capturare) a postului de radio, revenirea lui la statutul inițial de instituție independentă de presă, tragerea la răspundere a persoanelor corupte.

Vă expediez pentru documentare Încheierea emisă de Judecătorul de instrucție Râșcani a municipiului Chișinău. Sunt disponibile și alte acte edificatoare dacă Delegația va arăta interes și le va solicita.

Mizăm, Excelență, pe susținerea Dumneavoastră în lupta noastră pentru o presă independentă și un stat de drept autentic în Republica Moldova.

Cu mult respect și considerație,

Valeriu Saharneanu,

Fondatorul postului de radio Vocea Basarabiei

Lasă un răspuns