Congresul PDM: vorbim de păcate, nu și de păcătoși

Câtă cerneală au cheltuit jurnaliștii, câte vorbe au aruncat în vânt organizațiile societății civile, câte declarații, avertizări și atenționări au consumat instituțiile internaționale ca să arate că Partidul Democrat este un cancer pentru Republica Moldova.

S-a vorbit ani de zile că PDM este un partid constituit exclusiv pe regulile lumii interlope, cu obiective, la fel exclusive, banditești, principalul dintre care a fost sechestrarea statului și transformarea lui în sinecură, în sursă de îmbuibare, de opulență, pentru capii bandei și clientela lui.

PDM a făcut asta: a capturat statul, l-a supus propriilor reguli, batjocorind Constituția și toate Codurile de Legi. PDM a acționat obraznic și necruțător ca să-și atingă scopul: a strâmbat și întors pe dos alegeri, a contorsionat instituții, a pus șef de stat un agent al lui Putin, a rupt R. Moldova de UE, a furat multe miliarde de la cetățeni și le-a transformat viață în chin, a guvernat eminamente și deschis ca un grup criminal organizat (GCO).

Azi PDM și-a făcut congres în cel mai somptuos și mai oficial palat al Chișinăului. Chipurile – să se curețe, să se spele de păcate, să se mărturisească și să se împărtășească pentru a fi iertat. S-a adunat să vorbească „curajos” de niscaiva greșeli, de ceva păcate, de nostalgii din timpul guvernării libertine, fără legi și margini, să exprime părerile de rău că în ceasul cel rău un stat gata capturat le-a picat printre degete. S-au adunat să vorbească de păcate, dar să nu pomenească de cei păcătoși, mai cu seamă de păcătosul cel mare, fugit în lume cu banii noștri.

Congresul PDM a fost întrunirea ipocriților spre prostirea repetată a proștilor. Adunătura a avut un singur scop: să execute o tumbă de imagine. În sensul că activități grandioase ale PDM au fost multe, iar greșeala a fost una, nițel măricică, dar ea a trecut, a plecat cu șeful peste hotare. Să nu mai vorbim de greșeli și nici de el, de șeful. Închidem capitolul, pentru că noi, cei rămași la locul faptei, foștii lui complici, dârzi promotori și făptuitori ai schemelor de furt și de subminare a instituțiilor statului suntem curați, cuminți și gata să revenim la guvernare.

Despre asta a spus însuși noul șef „ales” la congres în locul evadatului. Este vorba de P. Filip, unul dintre centralii GCO, care așa și a spus, amenințător: „curând o să ne vedeți la guvernare”.

Vorbe goale, aud replica unora. Filip, ca vrabia, mălai visează, ironizează alții. Ba de loc, vin cu părerea avizații. Se poate. În țara minunilor totul este posibil, inclusiv revenirea la putere a GCO PDM. În situația când ambele componente ale fostului binom Plahotniuc-Dodon sunt în libertate, iar unul dintre parteneri, PSRM și Dodon, se simt atât de liberi în sfera puterii și chiar o domină presant, acesta poate în orice moment schimba macazul. Dodon a trădat cauze mult mai apropiate firii lui schimbătoare. Totul depinde de sumă. Unica posibilitate de a-l opri pe Dodon și de a bloca o posibilă manevră care să readucă PD la putere alături de PSRM este activarea statului de drept. Lucru care întârzie nepermis de mult.   

 Valeriu Saharneanu,

7 septembrie 2019

Lasă un răspuns