Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Concluziile Consiliului UE aprobate la Chișinău „în nume personal”

Concluziile Consiliului UE aprobate la Chișinău „în nume personal”

Luni, 26 februarie, Consiliul Uniunii Europene a discutat „progresul” Republicii Moldova vizavi de implementările ce ar trebui făcute în calitate de semnatară a Acordului de Asociere în domeniile sistemului electoral, libertății presei și lupte cu corupția.

În concluziile formulate în 27 de puncte, Consiliul UE nu prea a găsit cuvinte cu nuanță pozitivă care să le adreseze guvernării de la Chișinău. Doar un scurt început de frază, având și acela pusă în cap conjuncția „deși”, care în context vine să exprime un mare regret, o părere de rău, dar și o condamnare. Meticuloasă în alcătuirea de expresii diplomatice simandicoase, instituția europeană zice, în acel început, către sforarii de la Chișinău: „Deși (UE) recunoaște pașii deja făcuți de Moldova…”

Asta le-a trebuit sforarilor de la Chișinău. Ei nu au mai apucat să citească fraza până la capăt care, după virgula de rigoare, are următoarea continuare logică: „… Consiliul evidențiază faptul că este crucial ca reformele începute… să continue și să fie implementate„. Merită să reținem cu câtă rigiditate formulează simandicoasa: „este crucial”, reformele… să fie implementate”.

Fiecare cuvânt, sintagmă parcă este sculptată în granit, fiecare în parte cerându-și dreptul la semnul exclamării. Traduse în termeni mai de pe la Schinoasa ele trebuie citite astfel: „Cât se poate, bre mincinoșilor, hoților și corupților să vă faceți doar hatârul vostru și să vă bateți joc de populație?” Dar, traducerea nu va ajunge niciodată la creierul mic al coordonatorului Republicii Moldova, tot așa cum nu a ajuns nici partea de frază rămasă necitită. Lui i-a fost de ajuns miezul începutului de frază al concluziilor Consiliului UE, încorporat în formulă de serviciu:  „(UE)…recunoaște pașii făcuți de Moldova”.

Întrând de zor pe pagina sa de Facebook, Plahotniuc s-a grăbit să „dea apreciere” discuțiilor serioase de la Bruxelles și să „facă bilanțul” trudei de o zi a mai multor Miniștri de Externe din Europa: „Concluziile emise de Consiliul Uniunii Europene ne încurajează să continuăm, ca echipă a Partidului Democrat, reformele pe care ni le-am asumat… Rămânem puternic angajați față de nevoile oamenilor din Republica Moldova și îi asigurăm pe partenerii noștri internaționali că au la Chișinău interlocutori serioși și realiști, inclusiv în domeniile în care este loc de mai bine. În nume personal, salut angajamentul Uniunii Europene față de Republica Moldova și interesul constant pentru dezvoltarea țării noastre, reconfirmat astăzi de oficialii prezenți la Bruxelles”.

Ați reținut cuvintele cheie ale textului de „apreciere”: „concluziile ne încurajează să continuăm”,  „rămânem puternic angajați”, „au la Chișinău interlocutori serioși”, „în nume personal, salut angajamentul Uniunii Europene”.

Nota se vrea drept răspuns oficial la Concluziile formulate, precum am remarcat, în 27 de puncte ale Consiliului Uniunii Europene. În proporție de 99,99 la sută acestea arată asupra restanțelor, abuzurilor și evaziunilor  guvernării de la Chișinău de la normele statului de drept în materie de reforme, libertatea presei și lupta cu corupția. Observați, NOTA nu a venit de la nici unul dintre „interlocutorii serioși” cu funcții de demnitate publică în stat. Ea a venit, „în nume personal”, din însăși tenebra statului-oligarhat.

Un mesaj sinistru al politicianului proscris, nerecunoscut și nedorit în Europa, care, parcă în bătaie de joc vine, nechemat, să-i asigure și pe cei preacredincioși din Europa, și pe cei necredincioși de acasă că „concluziile … ne încurajează să continuăm…”  Și nu avem nici un temei să nu-l credem. Va continua în aceeași manieră: mimând reformele, strangulând presa, simulând lupta cu corupția.

Facem afirmația pornind de la o legitate confirmată cu vârf și îndesat de la 2009 încoace: Plahotniuc, „ca echipă a Partidului Democrat”, altceva nu știe a face decât să mintă, să fure și să-și bată joc, în cel mai cinic mod, de populație.

Valeriu Saharneanu, 26 februarie 2018  

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.