Cine face regula în R. Moldova: Mitropolia Moscovei ori Guvernul Chișinăului ?

Întrebarea asta apare în chip uriaș în ultimele zile.

Nemulțumită de măsurile de izolare și restricționare a activităților impuse de pandemia coronaviruslui, Mitropolia Chișinăului a Patriarhiei Ruse a suportat cu greu adaptarea la cerințele stării de urgență în sărbătorile de Paște. Acum se vede că renunțarea la slujba de Înviere cu participarea masivă a enoriașilor a fost acceptată contra unui troc între Dodon și ÎPS Vladimir.

La 9 aprilie, în ajunul Paștelui, acești doi s-au întâlnit între patru ochi și au împărțit sărbătorile juma la juma: Dodon și-a luat întreaga aură de imagine a Focului Haric în Noaptea Învierii, iar lui Vladimir i s-au promis trei zile de Paște Blajin, amânat la expirarea stării de urgență. După întâlnire, Dodon a spus că a participat la ședința Sinodului și a promis că de Paște, el, Dodon, va face „tăt posibilul” să aducă de la Ierusalim Focul Haric, așa cum a făcut în fiecare an. În privința Paștelui Blajinilor a vorbit ÎPS Vladimir:  „… ziua când se pomenesc morții, în duminica după Paște, anul acesta se va amâna pentru data de 6, 7, 8 iunie.”

Am văzut ce a făcut Dodon în Noaptea Învierii: a folosit Focul Haric pe post de opaiț personal, așa, ca să-și lumineze începutul de drum electoral către un nou mandat la Președinție. Cum se zice, Dumnezeu le vede pe toate, inclusiv trufia deșartă a lui Dodon. În noaptea ceea sfântă, infatuatul a trecut cu brutalitate peste toate regulile Stării de urgență, oferind cetățenilor izolați în case un exemplu extrem de prost. Deja atunci, în acea noapte de fală păcătoasă, Dodon punea începutul unui nou val de contaminări. Pe întreaga durată a lunilor aprilie și mai nu a încetat să agite alte multe valuri. A ignorat cu ostentație afișată de dușman al propriului popor orice regulă. Dodon a devenit model de neascultare. Unii cetățeni, dintre cei care îl acceptă așa cum este și îl au de lider, i-au luat exemplul. Acestora Dodon le-a insuflat o nepăsare aproape suicidală, după cum a observat cineva. Acum vedem cum se comportă unii oameni în piețe și locuri publice, iar rezultatul este pe față: Republica Moldova înregistrează noi contaminări val după val și se situează pe primele locuri în lume și în Europa la toți indicii pandemici negativi.  

În această stare am ajuns, iată, în ajunul Paștelui Blajinilor, cel fals, amânat și juruit lui Vladimir. Situația nu este cea pe care au mizat fățarnic cei doi la 9 aprilie. Poate era alta dacă Dodon avea un comportament responsabil, iar Sinodul Mitropoliei Ruse de la Chișinău nu sfida bunul simț cu declarații belicoase și acțiuni stradale scandaloase, organizate împotriva așa zisei vaccinări antiCovid-19 și „de a nu i se introduce/implanta (omului) orice dispozitiv/cip străin corpului uman”. Multă lume ignorantă a început să creadă în scenariile conspiraționiste ale lui Vladimir, Markel, Savva și a altor arhierei ai Moscovei. Nu contează că ele sunt demente.

Dacă Guvernul ar fi fost stăpân pe sine și pe situație, el ar fi putut observa că acțiunile Bisericii Ruse se încadrează într-o adevărată diversiune împotriva Republicii Moldova. În fel de fel de atacuri în adresa Guvernului, ea a cultivat neîncrederea credincioșilor în măsurile sanitare luate de autorităților statului. Guvernul a tăcut supus și nu a procedat corect. Pentru că până la urmă, toate oalele se vor sparge de capul lui. Or, extinderea perioadei pandemice din cauza ignorării în masă a regulilor de combatere a virusului, se va răsfrânge catastrofal asupra economiei și așa foarte șubrede a Republicii Moldova. Cine va răspunde, Biserica Rusă ori Guvernul?

Reacțiile Guvernului, cel care este responsabil de situația pandemică și de consecințele ei, au fost și sunt extrem de timide. Ele lipsesc și astăzi, când trebuie să ia o decizie promptă și responsabilă. Miza este sănătatea și viața a sute și mii de cetățeni. Scenariul Dodon-Vladimir din  9 aprilie cu organizarea Paștelui Blajinilor în zilele de 6, 7 și 8 iunie este în putere. Biserica Rusă continuă să cheme populația în cimitire. Deja foarte multă lume a prins a se deplasa în diferite localități, după ce a asaltat piețele de pomeni. Pericolul stârnirii celui mai mare val de infecție este foarte mare. Deja mulți specialiști angajați în lupta cu pandemia și zeci de primari de prin sate și orașe au înțeles și au evaluat gravitatea situației. Ei au făcut demersuri în diferite instanțe de stat, inclusiv la Guvern. Susținuți de opinia publică sănătoasă, ei cer ca acesta să decreteze anularea oficială a așa zisului Paște al Blajinilor în zilele următoare.

În corul lor numeros, pe o notă specială se aude și glasul disperat al lui Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică. Azi, în ultima zi înainte de marea îmbulzeală, dânsul a apelat la cetățeni să stea acasă în aceste zile, că de altfel aceasta ar putea fi penultima lor vizită la cimitir: „vorbesc foarte responsabil, eu înțeleg ce zic”, spune cel mai vizat om al nostru în lupta contra Covid-19. „Din păcate, trebuie să zic lucrul acesta, pentru că alt mesaj nu mai am, pentru că mesajele au fost contradictorii între autorități și biserică, oftează neputincios directorul ANSP.

Trebuie să-l contrazicem pe domnul director. Mesajul nu a fost deloc contradictoriu. În ciuda opiniilor raționale, a analizelor, rugăminților și demersurilor exprimate și făcute de jurnaliști, analiști, specialiști notorii în medicină, primari și pur și simplu oameni sănătoși la cap, de a anula aglomerarea populației în cimitire în zilele de 6, 7 și 8 iunie, mesajul public a fost cel al Bisericii Ruse. De parcă ar avea deja implantat în corpul său dispozitivul/cip al Bisericii Ruse, Guvernul Republicii Moldova doar a simulat câteva reacții timide, niște bâlbâieli invalide, așa, de iertăciune pentru îndrăzneală, nu care cumva să supere Biserica-șefă că ar cuteza să-i pună în pericol afacerea cu Paștele Blajinilor.

Azi Guvernul Republicii Moldova tace bicisnic. Nu-l macină dilema că băniții pe care îi jinduiește Mitropolia Rusă în marile praznic de trei zile dedicat ei, nu merită riscul enorm sub care se va pune viața și sănătatea miilor de cetățeni. Până la această oră, Guvernul Republicii Moldova tace complice. Dovadă că trocul criminal, Dodon-ÎPS Vladimir, rămâne în vigoare. Nimic creștin, doamnelor și domnilor, just business.

Valeriu Saharneanu

5 iunie 2020, 12.09

vezi și http://valeriusaharneanu.com/ce-facem-cu-pastele-blajinilor/  

Lasă un răspuns