Cetățenia moldovenească a lui Traian Băsescu a fost pe mâna lui Plahotniuc, nu a lui  Dodon,

Cazul „Băsescu, cetățean RM” – finalizat. Ieri noaptea, amânarea (pe 14 noiembrie) a fost brusc(!!!) anulată (!!!). Magistrații CSJ au revenit (mânați de cine?) în ședință și după încă patru ore de  travaliu au respins recursul lui Traian Băsescu. Decretul neghiob al lui Dodon a fost confirmat de instanța superioară. Careva suprize? Nu ar trebui să existe în statul în care toate lucrurile asociate sistemului judecătoresc sunt previzibile.

Am descris traiectoria și finalitatea în materialul de mai jos din 12 mai 2018, începutul istoriei:

Cetățenia moldovenească a lui Traian Băsescu este acum pe mâna lui Plahotniuc, nu a lui  Dodon

După ce Curtea de Apel Chișinău menținut, joi, 10 mai, decizia Judecătoriei Chișinău prin care președintele Igor Dodon i-a retras cetățenia Republicii Moldova fostului președinte al României, Traian Băsescu, ziarele și agențiile de presă au formulat aproape în unison titluri de tipul „Lupta Băsescu vs Dodon continuă”. Însuși Traian Băsescu a reacționat într-o conferință de presă cam în aceeași manieră: „Nu sunt omul care să cedeze sau să-și înmoaie ideile numai pentru că președintele Dodon nu vrea să fiu cetățean al R. Moldova.”

Stimate domnule Președinte Traian Băsescu. Nu Dodon decide să fiți sau să nu fiți cetățean al R. Moldova. Cetățenia Republicii Moldova este acum pe mâna lui Plahotniuc și mai puțin sau aproape deloc pe a lui Dodon. Ar fi trebuit să știți deja lucrul acesta. Acolo unde este implicată o falangă a caracatiței care îl ajută pe Plahotniuc să stăpânească statul, posesiunea ei este totală și indivizibilă. „Justiția” moldovenească este o asemenea falangă. Și încă una extrem de importantă.

Dodon și-a făcut partea lui de lucru în prima fază, atunci când v-a retras, așa cum l-a dus capul, dar tot la comanda lui Plahotniuc, cetățenia dată de fostul președinte Timofti. Cu asta misiunea lui Dodon s-a terminat. Chiar dacă se vede de la o poștă că în treaba cu motivarea retragerii cetățeniei capul l-a servit pe Dodon nemărginit de prost , „detaliul” acesta nu contează acum, la faza contestării aiurelii în instanță. Pentru că „judecata” din custodia lui Plahotniuc există pentru asta – să fabrice justificarea oricăror aiureli în dosarele care aduc sau ar putea să aducă atingere intereselor lui Plahotniuc. Ceea ce se și demonstrează.

În spectacolul cu cetățenia lui Traian Băsescu distribuția a fost următoarea: Plahotniuc a configurat cu degetul lui mijlociu, care este Dodon, un gest bine cunoscut și indecent, care semnifică iritarea lui Plahotniuc că Băsescu vrea să vină în Republica Moldova și să se implice cu toată puterea lui de politician experimentat în statul abia capturat de Plahotniuc. Ori, planurile lui Plahotniuc pentru Republica Moldova sunt cu totul altele decât scoaterea ei din sărăcie și corupție prin unirea cu România și (re)stabilirea în acest teritoriu a regulilor statului de drept, așa cum se grozăvește să facă Băsescu.  

Să vorbești în Republica Moldova anului 2018 de statul de drept este ca și cum ai face semnul crucii în prezența diavolului. Ori exact asta face Băsescu în încercarea lui temerară de a deveni cetățean cu drepturi depline și de se implica în politica celui de-al  doilea stat românesc: promite eliberarea statului din ghearele celor care l-au capturat.

Plahotniuc și ceata lui de analiști cunosc bine capacitățile de luptă politică ale lui Băsescu. Băsescu este un adversar serios din toate punctele de vedere și cu mare credibilitate în rândul moldovenilor. Băsescu mai are capacitatea de a unifica toate partidele și curentele politice europene și unioniste într-o singură și puternică forță. Și încă ceva. Pentru mafia de pe ambele maluri ale Prutului este memorabil anul 2004 când „animalul politic” Băsescu i-a „ciuruit” în alegeri pe marionetele interlopului Sorin Ovidiu Vântu care erau cât pe ce să pună mâna pe cea mai importantă funcție în stat. Nu se știe de mai prindea România integrarea europeană dacă oligarhul Vântu reușea să-l doboare pe Băsescu.

Plahotniuc în Republica Moldova a reușit. După ce a pus pe butuci integrarea europeană el, iată, i-a măsuri de precauție în ceea ce privește anihilarea frontului politic de partid pe direcția reunificării naționale.

Este clar. Băsescu constituie un pericol real pentru oligarhul Plahotniuc și caracatița lui din jurul gâtului Republicii Moldova. După ce a mișcat anul trecut cu Dodon, degetul lui mijlociu, în semn de respingere indecentă a unui decret prezidențial, Plahotniuc face paradă acum cu întreaga falangă a (in)justiției moldovenești, arătându-i lui Băsescu pumnul în semn că nu este dorit pe un teritoriu ocupat.

Dodon este o țintă falsă în lupta pentru Republica Moldova, democratică și liberă de corupție. Ținta cea mare este Plahotniuc, cel care l-a creat pe Dodon și l-a împăiat în funcția de președinte exact cu acest scop: să sustragă prin gesturi indecente atenția noastră de la adevărații arhitecți ai năpastei în care a fost băgată Republica Moldova.

Valeriu Saharneanu, 12 mai 2018

Lasă un răspuns