Centrul civic al Chișinăului este blocat. Combatanții războiului de pe Nistru au ocupat PMAN și sunt hotărâți să transforme protestul de azi în unul permanent. Până când?

De câteva minute m-am despărțit de cei din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a vă comunica ce se întâmplă acolo.

Marea Piață este controlată de protestatari. Începând cu ora 14.30 a fost blocată circulația pe cele două mari artere care intersectează Piața, străzile Bănulescu Bodoni și Pușkin. Intrarea centrală în Casa Guvernului care dă în PMAN este blocată de câteva șiruri de carabinieri și polițiști din trupele speciale. Protestatarii au scandat toată ziua DEMISIA.

În jurul amiezii reprezentanți ai protestatarilor au fost invitați la Guvern pentru a discuta revendicările celor din Piață. Protestatarii au condiționat începerea discuțiilor cu participarea presei. Fără presă nimeni nu va discuta nici cu prim-ministrul și nici cu careva din miniștri.

Anunțul a fost făcut la porta-vice de reprezentanții conducerii asociațiilor de combatanți. Ei au spus că despre discuția lor cu autoritățile poporul trebuie să afle din prima sursă. Lor le e teamă că mesajul lor va fi dat publicului distorsionat, având în vedere că guvernarea psrm-pd controlează 90 la sută din instituțiile de presă audiovizuală. Guvernul nu a dat curs acestei cereri, la prima vedere simple și firești, a combatanților. De ce oare? Până la această oră între protestatri și autorități nu a existat nicio comunicare.

Între timp la microfonul din PMAN se fac anunțuri precum că unele televiziuni controlate de psrm-pd răspândesc dezinformări precum că manifestația de protest a combatanților este o manipulare din umbră a lui Plahotniuc și a unor forței politice interesate în destabilizarea situației în Republica Moldova. Lucrul acesta întărâtă mulțimea. De la microfon s-a lansat propunerea de a transforma protestul de azi într-o acțiune permanentă. S-a anunțat de asemenea că mai multe organizații de combatanți, precum și alte organizații civile s-au solidarizat și vor să instaleze corturi în perimetrul PMAN și jurul Casei Guvernului. Alături de protestatari se află reprezentanți din toate partidele componente ale Mișcării Politice UNREA.

Fără să-și de seama de gravitatea momentului, prim-ministru toarnă între timp gaz pe foc. El a declarat presei că protestul veteranilor din Piața Marii Adunări Naționale este ”o acțiune plină de istericale pe care au organizat-o unele forțe politice tăinuite”.

La rândul său președintele Dodon, fiind întrebat azi de ce avem armata străină pe teritoriul național în timp ce în constitutie este scris ca suntem un stat suveran si cand o sa ceară sa plece armata rusa? A spălat-o ca de obicei în două ape. El a vorbit iar cu gura Moscovei și spus că armata rusă păzește depozitele de armament și de cum armamentul va fi evacuat, armata rusă va pleca. Nu a precizat când va începe evacuarea și cu atât mai mult nu a putut spune când armata rusă va pleca acasă.

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a ieșit în fața manifestanților din fața Guvernului, după ce aceștia au refuzat să meargă la consultări cu reprezentanții Executivului fără presă.

Potrivit ministrului, multe dintre revendicările cerute de veterani au fost soluționate, în timp ce altele sunt în proces de soluționare.

„Noi nu trebuie să schimbăm guvernarea din cauza că o pătură a societății nu este de acord cu ceva”, a precizat Gaiciuc.

Întrebat despre solicitarea protestatarilor de a discuta cu prim-ministrul Ion Chicu, ministrul Apărării a spus că acesta vrea să discute cu veteranii, doar că situația este precum „atunci când vrei să te căsătorești – doi trebuie să fie doi de acord”. Ce a vrut să spună cu aceasta ministrul lui Dodon, numai Dodon știe.

Protestatarii evită să părăsească Piața Marii Adunări Naționale, declarând că vor protesta în continuare.

Atât pănă la această ora, 16.54.

Lasă un răspuns