Ce a condamnat joi Parlamentul de la Chișinău?

Cică „atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova”.

Care este mobilul acestei noi declarații antirusești?  De ce a fost nevoie de ea instantaneu și nelegat de nimic? Pe cine dintre marii demnitari ai Republicii Moldova și cu ce i-a înțepat Federația Rusă din nou că a fost nevoie să se facă uz de o declarație politică votată în Parlament? În interesul și în apărarea cui a trebuit să se ridice Forul Legislativ în persoană ca să-și „declare îngrijorarea față de intensificarea atacurilor la adresa securității naționale a țării noastre de către Federația Rusă, lansate prin intermediul unor televiziuni de la Moscova, dar şi a unor instituții media din Republica Moldova.

A simțit cineva cumva o intensificare a atacurilor în ultima vreme vis-a-vis de atacurile permanente și necontenite, devenite obișnuite în lunile și anii din urmă? Unica deosebire este că ele acum câteva zile erau făcute direct prin intermediul instituțiilor media aparținute lui Vladimir Plahotniuc, președintele partidului de guvernământ, cel care gestionează voturile majorității decidente din Parlament, pune la cale Guvernul, Legea și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, inclusiv. Acum ele continuă la mediile pe care același Plahotniuc i le-a „donat” lui Dodon, în vremuri recent și încă neuitate. Asta deranjează? Dacă da, de ce nu se aplică legea, în special ultimele amendamente la Codul Audiovizualului în privința mediilor rusești răspândite pe teritoriul Republicii Moldova și celor ale lui Dodon?

Atunci ele nu erau „atacuri asupra securității informaționale naționale”, nu erau „amestec abuziv în activitatea politică din Republica Moldova”, iar acum sunt?

Referitor la „amestec” Parlamentul Republicii Moldova „face apel (?!) către înalții decidenți politici ai Federației Ruse să intervină” milostiv, cerând  „să fie stopată orice formă de sprijinire a partidelor politice din țara noastră de către entități din Federația Rusă”, amintindu-și fulgerător și senin „că finanțarea lor din surse externe este ilegală”.

În acest loc al declarației chiar că îți vine să dai „cu cuțitu-n chiatră”, vorba cântecului. Măi neam de deputați fără minte! De ce vă lăsați prostiți în așa hal? De ce umblați cu bățul printre gard? Pentru a pune capăt acestei ilegalități cumplite nu este nevoie de scandal politic internațional, nu trebuie să vă umiliți cu apeluri „către înalții decidenți politici ai Federației Ruse”. Sunteți deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Aveți Comisie permanentă securitate, drept, apărare care are obligația să monitorizeze activitatea organelor de drept. Aveți dreptul, la urma urmei, să creați, în cazuri excepționale, comisii speciale de anchetă pe cazuri similare cu cele scoase în evidență în Declarație.

De ce nu-i chemați acolo, mai întâi în Comisie, apoi și în plenul Parlamentului, pe domnii responsabili de Serviciul de Securitate și Informații, de Procuratura Generală, de Centrul Național Anticorupție ca să le cereți socoteală de unele fapte pe care le știe toată lumea și despre care a zbierat presa ani în șir?

Întrebații de ce nu au pus pe rol dosarele referitoare la finanțarea masivă, prin offshore și direct, a Partidului Socialiștilor lui Dodon în 2016 și ulterior. De ce Dodon a trebuit să fie lăsat (perfect ilegal)să devină o amenințare reală la securitatea națională (și regională) din postura lui de președinte al Republicii Moldova, cunoscându-se faptul că este agent de influență al Federației Ruse, fiind finanțat copios de ea?

Nu este voie să le puneți asemenea întrebări ori încă nu este voie? Una trebuie să se știe, acolo, în forul vostru de masă politică dezasamblată moral, inertă și infectă. Populația pe care vreți să o tulburați și amăgiți cu scânteia de fâs parlamentar a unui conflict cu Federația Rusă. Sunteți complici în toate: și în aducerea lui Dodon în instituția prezidențială, și în atacurile propagandistice declanșate de Federația Rusă pe teritoriul Republicii Moldova, și în faptul că acest stat agresiv are toată diligența organelor locale de stat de a se amesteca propagandistic, dar și instituțional, în treburile interne ale Republicii Moldova.

Le vom afla și scoate la lumină rând pe rând pe toate, cu voia ori fără voia voastră. Mai degrabă fără voia voastră, fiindcă nu putem să vă cerem ceea ce nu aveți, conform algoritmului: acolo unde dispare funcția – dispare și organul.

Ne întrebam la începutul materialului care este mobilul apariției acestei declarații? În situația noastră un parlament de bună credință și pus pe treabă în interes național nu ridică praf în ochi și nu umblă cu bățul printre garduri: el tace și face, pune oponentul în fața faptului împlinit. Pe când declarația… are alt obiectiv. Ea putea nici să nu fie votată în plen. Mobilul apariției ei în ordinea de zi a legislativului a fost să impresioneze publicul local. Pentru că nu cred că ea va impresiona pe cineva în Federația Rusă, căreia îi este adresată oficial.

Declarația a trebuit mai întâi mozolită ore în șir, în contradictoriu, cu iz de pârjol, de către „bravii proeuropeni” ai lui Plahotniuc de la guvernare și urgia pro-rusească dodonistă „din opoziție”. Un spectacol oferit pe gratis pentru ca prostănacul de electorat moldovean să rețină un lucru pentru care s-a făcut toată această înscenare de doi bani: să țină minte și să-și bage în cap următorul comandament: bătălia în anul electoral 2018 se va da exclusiv și în totalitate doar între ei doi – Plahotniuc și Dodon și partidele lor. Acestea sunt cele două poluri mari care trebuie să le adumbrească pe toate celelalte forțe. Mai cu seamă pe cele care vor dori și vor fi capabile să construiască o platformă de alternativă monstrului bicefal Plahotniuc-Dodon, Guvernării roș-albastre.

De aici trebuie să tragem și concluzia că Declarația antirusească de joi din Parlamentul Republicii Moldova este un fake, un fals, o arătare amăgitoare, prin care se urmărește crearea iluziei că cele două partide de la putere conduse de Dodon și Plahotniuc vor fi rivalele principale în alegerile parlamentare din toamnă, că anume Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor vor constitui  polurile de luat în seamă. Nimic altceva. În cazul în care le iese pasiența, după alegeri, cele două partide de extremă, vor împărți din nou puterea și se vor juca în continuare de-a guvernarea și opoziția până când din Republica Moldova va pleca și ultimul cetățean onest.

Factorul geopolitic, cel care a târât Republica Moldova în mrejele oligarhiei antinaționale și antieuropene, devine din nou refugiul celor mai ticăloase și mai perfide forțe politice.

Valeriu Saharneanu, 8 februarie 2018

Lasă un răspuns