Câți am fost la Marea Adunare Centenară: Înțelegem de ce minte Dodon, dar de ce minte Poliția?

Așa cum s-a mai întâmplat și cu alte mari manifestări ori manifestații organizate de forțe politice sau civice neagreate de autorități, la fel a fost și cu Marea Adunare Centenară de duminică, 25 martie 2018, a organizațiilor de tineret unioniste cu participarea partidelor care au drept obiectiv politic și național Unirea Republicii Moldova cu România.

Disputa s-a produs iar pe seama numărului de participanți. Organizatorii, conform presei, au dat cifra așteptată de ei, estimată la circa 100 000 de oameni. Poliția s-a grăbit să evalueze numărul celor prezenți în PMAN la doar 7 000. Din gaura lui de cârtiță cominternistă, Dodon s-a abținut să facă trimitere la cifre și a catalogat manifestarea drept un „eșec umilitor”, mulțumind în treacăt, pentru a-și mai multă importanță, poliției, pentru vigilență.

Disputa este falsă și irelevantă, din punctul nostru de vedere și demonstrează că guvernarea de azi a binomului Plahotniuc-Dodon dă dovadă de aceleași clișee de comportament ca și cea de acum peste 30 de ani sovietică. E putem da seama și cam de ce? Binomul nu poate să nu vadă un proces politic agreat de un număr din ce în ce mai mare de cetățeni conștienți, cum este procesul de transformare a ideii de unire în practică, și caută să îl diminueze în fel și chip. Este o reacție instinctivă de supraviețuire a binomului.

Susțin că disputa este falsă și irelevantă pentru că ieri nu numărul de participanți a contat, ci consistența Adunării. Pentru prima dată împreună au manifestat pentru cauza unei idei, cea a Reîntregirii, mai multe entități, reprezentând sfera politicului, societatea civile și administrațiile publice locale de nivelul 1 și 2. Toate entitățile prezente în PMAN conțin în ele un grad foarte înalt de reprezentativitate. În spatele celor câteva sute de participanți ai fiecărei entități stau alte mii și zeci de mii de aderenți.

Să nu se uite un element extrem de important: Adunarea Centenară s-a întrunit la Chișinău benevol, nu a avut fonduri de milioane ca să aducă oameni cât mai mulți, cum procedează Dodon și Plahotniuc în asemenea cazuri. Se știe, oamenii aduși de binom sunt transportați și asigurați cu diurne pe cheltuiala lor, a celor doi oligarhi. Ori, ieri, în Piață, lumea a venit pe cont propriu, ca și în 1989, 1991, ori mai încoace. De exemplu, organizațiile Partidului Liberal Reformator din Ștefan Vodă, Soroca, Hâncești și altele au angajat ieri mijloace de transport pe bani adunați de la fiecare (1 unitate de transport = 6000 mdl). Nu este o sumă deloc mică. Dar fiecare a considerat că face o investiție a lor sinceră și necesară în procesul de transformare a Unirii din idee în faptă împlinită.

Trebuie să recunoaștem și alt lucru: adunările cu tentă unionistă încă nu angajează efortul financiar al unor sponsori generoși. Sponsorii unionismului sunt intimidați de eventuale persecuții administrative de tot felul pe care le practică pe scară largă binomul de la guvernare. Unionismul nu are Aeroporturi furate care să aducă venit organizatorilor de manifestări civile și politice ori concerte, nu dispun de Miliardele extrase din sistemul bancar și din rezerva statului, cum le are pe toate Plahotniuc. Unionismul nu are finanțări criminale, cum are Dodon, venite din Rusia via offshore, nu are rețele de magazine de partid date sub acoperirea unor proprietari.

Unionismul nu se face pe bani murdari. Prin aceasta este puternic și are viitor. Iar sponsorizările vor veni oricum de la micile economii ale sutelor de mii de români basarabeni. Ele vor da consistența cuvenită mișcării atunci când situația va cere să fie pus punctul logic final pe un efort de îndreptare istorică.

Cât privește numărul real al participanților la evenimentul de ieri putem vedea abia astăzi că în estimări au greșit atât organizatorii, cât și Poliția. Organizatorii nu au putut să ia în considerație că pe lângă zecile de mii de oameni prezenți fizic în Piață, alte zeci și sute de mii vor fi prezenți sufletește și vizual prin mijloacele electronice digitale. Ieri, în direct, Adunarea Centenară de la Chișinău a fost urmărită de circa 150 000 de privitori. Avantajul platformei electronice de comunicare a făcut ca Adunarea să continue pentru mulți în noaptea de după eveniment și azi, a doua zi. Suntem siguri, va continua și mâine. La ora scrierii acestor rânduri (26.03.2018, 11.26 a.m.) numărul privitorilor-participanți a crescut până 339 241(!!!), fiind în creștere cu aproape o mie în fiecare cinci minute.

Acesta este numărul real al participanților Marii Adunări Centenare de la Chișinău de duminică, 25 martie 2018. Organizatorii au greșit din modestie. Ei au știut că impactul va fi mare, dar au ezitat prevăzător să-l încifreze. Organizatorii au greșit pozitiv. Dar de ce minte negativ Poliția? Estimarea făcută de ea o descalifică din punct de vedere profesional. Să fie asta pentru că Poliția vrea să arate că administrația de stat pe care o reprezintă este mai aproape de extremismul antinațional al lui Dodon, decât de sutele de mii de participanți la Marea Adunare Centenară?

Valeriu Saharneanu, 26 martie 2018

Lasă un răspuns