Câtă nesimțire poate arăta un prim-ministru.Cronica unei prostii monumentale

Motto: Comentariu Fb „Pavel Guţu: Chicu o chicat in cap….”

În ziua de vineri, 22 mai 2020, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a publicat pe pagina sa de Facebook un text referitor la situația din Republica Moldova. Cu ce drept? Vă spun: Siegfried Mureșan este Președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova. La momentul alegerii sale în această funcție (26 sept. 2019) europarlamentarul a făcut următoarea declarație-program:

Prin alegerea mea în poziția de președinte al delegației, Republica Moldova câștigă un prieten și un aliat într-o poziție-cheie la nivelul instituțiilor europene.

Prioritatea mea zero pe durata mandatului meu de președinte al delegației va fi apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Voi spune tuturor factorilor de decizie din Parlamentul European, din Comisia Europeană și din statele membre ale Uniunii Europene că sprijinirea Republicii Moldova este în interesul fundamental al Uniunii. Republica Moldova este un stat în imediata vecinătate a Uniunii Europene și îmbunătățind siguranța, prosperitatea, stabilitatea în Republica Moldova contribuim direct la siguranța în interiorul UE.

Avem în momentul de față o oportunitate unică în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană prin alegerea unui guvern proeuropean și reformator la Chișinău. Maia Sandu este cel mai proeuropean și cel mai reformator prim-ministru pe care l-a avut Republica Moldova în ultimii 30 de ani. Vom ajuta Republica Moldova pe calea reformelor pe care acest Guvern își propune să le îndeplinească.

Voi merge în curând și de oricâte ori este nevoie în Republica Moldova pentru a spune cetățenilor care sunt avantajele apropierii de Uniunea Europeană. Vreau ca și românii de pe stânga Prutului, la fel ca românii de pe dreapta Prutului, să poată trăi în siguranță și stabilitate, să aibă o perspectivă de prosperitate la ei acasă”.

V.S. Guvernat de aceste intenții, iată ce scrie azi dimineață (22 mai 2020) dl Mureșan în postarea sa pe Facebook:

Siegfried Muresan

❗️Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor

➡️ Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele Partidului Democrat și cel al Partidului Socialiștilor au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită.

ℹ️ Raportul publicat zilele acestea de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund și cuprinzător (DCFTA) cu Republica Moldova, confirmă că Republica Moldova este în urmă în ceea ce privește implementarea reformelor. Sunt aceleași probleme despre care eu vorbesc de 5 ani încoace.

➡️ Instabilitatea politică, schimbările frecvente ale guvernului și evenimentele politice din ultimii ani au contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de implementare a reformelor. În plus, o serie de evenimente au dus la deteriorarea standardelor democratice și a statului de drept, arată raportul Parlamentului European.

➡️ Toate acele reforme cerute de UE ar fi întărit instituțiile Republicii Moldova, ar fi redus corupția și incompetența din instituții, iar Republica Moldova ar fi fost mai pregătită să-și apere cetățenii în fața crizei COVID-19.

➡️ Singurul guvern care și-a respectat angajamentele, a implementat proiecte și a făcut un progres vizibil a fost Guvernul condus de Maia Sandu. Guvernul a introdus un program de reformă ambițios în spiritul deoligarhizării și a inițiat o serie de reforme stipulate în Acordul de Asociere.

➡️ Deși actualul guvern și-a declarat disponibilitatea de a continua integrarea cu Uniunea Europeană, același raport spune că viitorul reformelor rămâne incert, pentru că succesul final al modificărilor din domeniul de justiție și anticorupție va depinde de voința politică a actualelor autorități, care tind să-și favorizeze persoanele asociate guvernării.

➡️ Guvernul Republicii Moldova nu trebuie să mai întârzie cu reforme precum consolidarea independenței instituțiilor statului, garantarea separării puterilor în stat și independența sistemului judiciar și a celui de urmărire penală. Trebuie să lupte împotriva corupției, să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor și nu în ultimul rând, să avanseze în investigarea fraudei bancare din 2014.

➡️ În plus, conform raportului, riscul re-politizării instituțiilor importante ale statului și a sistemului judiciar (în special a procurorilor și a instanțelor) reprezintă o altă provocare în implementarea reformelor în Republica Moldova. Acesta este încă un motiv pentru care asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană trebuie să fie însoțită de condiționalități stricte și clare și de un mecanism puternic de monitorizare.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener al cetățenilor Republicii Moldova. Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova

V.S. Câteva ore ma târziu vine reacția omului de stat, excelenței sale, prim-ministrului R. Moldova, Ion Chicu:

Ion Chicu

Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni…

Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal.

Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc.

V.S. Am desprins câteva (în total erau 406 la ora 19.28) comentarii sugestive la postarea dlui Chicu:


Sergiu Cazacu
 Bunul simt si decenta in discutii nu e caracteristic si dvs dle Chicu?
Nu ai voie sa vorbesti asa ca restul lumii sa creada ca toti basarabenii sunt ca dvs.
Mai bine clarificate cu Igor Kuliokovici si intreabal si spunene si noua citi bani primea de la gruparea criminila PD pe timpul lui Plahotniuc.

Cristina Mihăilă Aveți o logică ca a unui copil de 6 ani, sau a unei babe frustrate că a auzit o bârfă la adresa ei… Chiar mi-i rușine cu așa prim-ministru.
Daca e un nimeni, de ce v-a afectat atât de mult?


Cris Tina
 Acest comentariu a pus capac. Unde va este diplomatia, dle Chicu?! Intelegem ca aveti un orgoliu pana in cosmos, dar modul in care va expuneti nu corespunde functiei pe care o detineti. Nu tot ce va sta pe limba, trebuie si sa debitati. Totusi reprezentati o tara!!!

Andrei Vlășceanu Esti un limbric slugarnic fata de Dodon, presedintele-șpăgar! Daca nu era Romania, in ultimii 29 ani, erati in sapa de lemn pt ca conduci un stat-corupt! Marș în scorbura!

Alexandru Rotaru Basarabia e România!

Alexandru Rotaru Chicu, demisia!

Gheorghe Proțap Domnule Chivu poate demisionați?

Florin Ioan Bojor Suntem niște proști că nu retragem cetățenia română slugilor Moscovei și dușmanilor identității românești cum sunteți dumneavoastră!

Dragos Burghelia Limbaj de golan, politica de hoți, mentalitate de sovietic. Rețeta politicianului moldovean aflat sub papucul lui dodon.

Anghel Sorin Iulian TOVARASE Ion Chicu ,eu ca roman iti spun ca tu esti un cadavru politic,pune mana pe carte si invata originile tale ,limba moldoveneasca nu a existat Niciodata .Mihai Eminescu ,,Suntem romani si punctum,,.Astept ziua cand tu si toata prostia ta din PSRM inclusiv porcul comunist bolsevic Dodon ve ti fi judecati pentru crime impotriva poporului roman din stanga Prutului .


Alecu Florin Bogdan
 Tovarășe Prim Ministru când gândiți în rusă și vorbiți în română, nu prea va iese!! Parca Sputnik are sediu la Chișinău nu??? De la ei de la sediu ați făcut declarația asta??? Bleahhhh… Bolșevic veritabi.

Mario David Un salut din Romania Mare nene Chicu..nu mai fi așa supărat ca tot trimitem medici si bani.Aplauze 👏pentru cum incerci sa strici relatia dintre tarile noastre…nu faci decât un rău persoanelor care au nevoie de fonduri europene si persoanele acelea sunt fix cetățenii republicii pe care o reprezinți..Nu mai fi asa supărat,trece si pandemia asta,trece si functia… Important e sa fie bani de curent,de pensii sa aibe lumea ce pune pe masă dupa secole de ocupație si razboaie.


Victoria Bivol
 Citeste comentariile băiețașule! Acum vezi critica moldovenilor? Nesimțit premier, o greșeală a naturii. Stăpînește-ți apucăturile rusești si pleacă de bună voie,ca ești verde rău!!

 Tyna Rotaru cel mai urit lucru sa ponegresti pe cineva ca sa ti aperi propria pelicica, oribil raspuns din partea unui Prim ministru , diplomatia nu mai este la moda 

Alexandru Boboruta Urat din partea dumneavoastra la cate a facut Romania si europarlamentari romani pentru Moldova.

Artur Guboglo Dacă era importantă opinia moldovenilor, nici nu intrați în funcție domnule fals prim ministru, nu vă dorea nimeni în afară de Dodon.

Adrian Marian Ai renuntat la cetania romana ?parca vroiai unirea cu UE doar citeva postari in urma .Renunta rapid la cetatenia romana si comenteaza cit de abject doresti domnule prim ministru la troaca de porci.

Gabriel GD Cât de perfid și tâmpit poți fi, să zici ca nu te impresionează atacurile cuiva, dar sa dai așa o replica mânei care te hrănește?!!!

Olga Habasescu 🤢🤢🤢🤮 … nu sunteți nici la degetul cel mic al lui Mureșan.

 Mircea Dascalu Cu siguranta,dupa o asemenea declaratie,poti sa ti dai seama ca ,,domnul,, chicu nu serveste interesele Moldovei.Ce ar fi sa predati pasaportul romanesc!!?Aplicati pentru cel rusesc si pasol Siberia!

Roman F. Onica Jignirile nu fac cinste nimănui. Sper să plecați cât mai curând din viața (politică – n.n.) a Republicii Moldova. Cinste și putere europarlamentarului ROMÂN!

Adrian Balutel Indiferent de atitudinea dumneavoastră față de un demnitar sau politician, este absolut inadmisibil ca un Prim-Ministru să își permită așa un limbaj. Este pur și simplu o rușine pentru țară.

V.S. În loc de epilog:

Sturza Ion

Domnule Chicu,
de ce mi-ați „șters” comentariul la mesajul dumneavoastră legat de eurodeputatul Mureșan?
Eu nu am spus că este o tâmpenie care putea să se nască doar într-un creier puțin (cum să zic?) diferit! Eu am spus doar că nu-mi vine să cred că ați scris dumneavoastră această prostie imensă. Știu, așa gândiți: ranchiunos, răutăcios, frustrant. Păstrați-vă sentimentele acolo, acasă, sub masă.
Înțeleg, nu vă pasă ce gândește lumea despre dumneavoastră. E ok. Dar nu uitați, încă sunteți prim-ministrul unei țări căreia astăzi ia-ți făcut un deserviciu imens.

V.S. Întâmplarea este reprodusă impartial (partial doar în partea comentariilor foarte numeroase) din comunicarea de pe Fb a „prietenilor” mei.

Iată și punctul de vedere al Ministerului Afecerilor Externe al României apărut în seara zilei de 22.05.2020:

„Comunicat de presă privind reacția MAE român față de declarațiile Prim-ministrului Republicii Moldova la adresa României

Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova.

Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu.

De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău.”

Cronicar de serviciu, Valeriu Saharneanu

22 mai 2020

Lasă un răspuns