Când Președinția ajută Pandemia: număr record de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus

Dacă azi, „contribuția” lui Dodon la răspândirea coronavirusului în Republica Moldova nu este în vizorul organelor de drept, o „arhivă” a faptelor lui în acest sens trebuie făcută pentru ziua de mâine, când aceste organe de drept vor fi aduse în simțuri.

Poza din capul acestui material cu Dodon întinzând mâna lui murdară și păroasă la gurița unui prunc neprihănit a fost publicată în ziarul „Cuvântul” din Rezina după vizita din 28 aprilie 2020 a „demnitarului” în raioanele Șoldănești și Rezina. Este o poză emblematică. În afară de faptul că arată nu doar cultura sanitară și cultura generală autentice ale lui Dodon, ea exprimă esența comportamentului sfidător și ilegal al lui Dodon în perioada stării de urgență. Șefii de state normali și la locul lor, spre deosebire de Dodon, arată exemplu de comportament corect, de sobrietate și seriozitate. Pentru că în joc sunt puse vieți omenești, în primul rând, și revenirea la normalitate a economiei naționale și a societății întregi, în al doilea rând. Dodon s-a comportat în această perioadă de izolare și reținere generală ca un criminal recidivist foarte periculos. Mai întâi el a subestimat pericolul într-o intervenție video publică – „virusul trece prin tine că nici nu-l observi”, apoi, prin exemplul lui de huligan în ajun de Paște, a dezorganizat lumea și a pus instituțiile statului în fața unei duble atitudini – unora statul le-a pus amenzi exagerate, iar altora, printre care și lugubra lui persoană, le-a dat voie să zburde cum vor. Și iată că Dodon a făcut ce a vrut: a transformat starea de urgență cauzată de pandemie în campanie electorală pentru sine.

Are vizite peste tot, zburdă pe ogoare și dă buzna prin case, face cadouri pe față în fața camerelor de luat vederi și dă bani pe sub mână. Din banii publici, desigur. Priviți pozele pe care le afișează. Le publică peste tot cu titlu de laudă. Laudă de nemernic, fiindcă ele arată că așa zisul președinte sfidează bunul simț. Pozele în sine au și o valoare, cea a unor probe într-o cauză viitoare de tragere la răspundere a lui Dodon. Deocamdată, însă, parada impertinenței lui continuă în dauna sănătății și vieții cetățenilor Republicii Moldova. Rezultatele sunt pe față, numărul îmbolnăvirilor depistate crește. Asta înseamnă că masa celor infectați este mult mai mare decât cea pe care ne-o raportează zilnic ministra sănătății lui Dodon (nu a Republicii Moldova).

Azi, 13 mai, Dodon a fost cică în vizită în raioanele Basarabească și Cimișlia. Virusul circulă nestingherit.

Pentru conformitate: presa scrie astăzi (Unimedia)despre depistarea unui „număr record de 252 cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, confirmate în Republica Moldova, în urma procesării a 1082 de probe. 56 de cazuri sunt din satul Bădiceni, din cadrul Centrului de Plasament. Premierul Ion Chicu a precizat că toți beneficiarii dar și angajați medicali au fost supuși testării.

Informația a fost prezentată după ședința Centrului Unic de Comandă.

„Totodată avem un focar în Transnitria-39, Chișinău- 63, Cahul-14, Bălți-13, Ceadîr-Lunga-10, Basarabeasca-8, Căușeni-7, Taraclia-5, Ștefan-Vodă-4, Fălești, Ungheni câte 3, Anenii Noi, Călărași, Comrat, Criuleni, Drochia, Edineț, Florești, Ialoveni câte două și Cimișlia, Hâcești, Nisporeni, Ocnița, Sîngerei, Vulcănești câte un caz”, a spus premierul.”

Valeriu Saharneanu

13 mai 2020

Lasă un răspuns