Armatele secrete ale Rusiei – aplicată în 1992 în R. Moldova, prezente azi în Siria și Ucraina

 

 Portalul ucrainean de limbă rusă EhoRussia inserează ieri compendiul unui articol apărut cu două zile în urmă în revista americană Newsweek. Articolul original este semnat de jurnalistul Owen Matthews și abordează problema prezenței militare rusești în teatrele de război ale lumii în chip neoficial, ascuns.

Pornind de la această realitate, portalul publică materialul său de referință sub un titlu adaptat – „Armatele private ale lui Putin – armă ideală în noua metodă de firmă a Kremlinului a războiului hibrid”.

Jurnalistul de la Newsweek subliniază că legislația Federației Ruse interzice folosirea mercenarilor în scopuri militare. Dar cel puțin din anii 1990, Moscova i-a folosit în intervențiile ei militare în alte state în calitate de forțe intermediare, prezența cărora a putut fi negată.

„În Bosnia și în provincia separatistă Transnistria a Republicii Moldova, echipe de „voluntari” racolați în secret de militari ruși au fost aruncați în luptă – în timp ce trupele oficiale ale Moscovei erau acolo prezente ca forțe neutre și pacificatoare. Aproximativ cu patru ani în urmă Președintele Vladimir Putin a crescut însă exponențial folosirea militarilor mobilizați în baza contractelor private ca parte importantă a politicii lui externe, folosind mercenarii pentru a escalada puterea militară a Rusiei în Estul Ucrainei și în Siria”.

Jurnalistul descrie o serie întreagă de situații când armata secretă a lui Putin a putut fi descoperită în luptele din Siria, inclusiv pe însemnele funerare anonime ridicate în pustiu pe locurile unde au căzut mercenarii. „Acum, când Armata Rusă oficială se retrage din Siria, unde în altă parte în lume este de așteptat să apară umbra Armatei secrete a lui Putin?” – se întreabă autorul articolului.

P.S.

Unul dintre mercenarii care a luptat în Armată Secretă a Rusiei în regiunea de est a Republicii Moldova a fost actualul viceprim-ministrul al Federației Ruse, Dmitrii Rogozin. Tot el este reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria.

Valeriu Saharneanu, 19 ianuarie 2018

Vezi articolul original în limba engleză: http://www.newsweek.com/2018/01/26/putin-secret-army-waged-war-syria-782762.html

Vezi compendiul în limba rusă: https://ehorussia.com/new/node/15572

Imaginea: Newsweek

Lasă un răspuns