Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » APP a scurs rușilor Aeroportul Chișinău; ASP îi ajută pe ruși la despuierea Mitropoliei Basarabiei

APP a scurs rușilor Aeroportul Chișinău; ASP îi ajută pe ruși la despuierea Mitropoliei Basarabiei

În 2013, Agenția Proprietății Publice (APP) a scandalizat opinia publică prin tertipurile criminale la care a recurs într-una din cele mai mari și mai rușinoase operațiunei de despuiere a Republicii Moldova. Este vorba de spolierea principalului ei aeroport (oficial -concesionarea), dat în posesie pe 49 de ani unei companii ruse obscure (Habarovsky Aăroport & Kolomensky Zavod). Grupul de deputați ai fostului Partid Liberal Reformator a încercat între anii 2013-2017 să apere în instanțele capturate interesele Republicii Moldova. În aceleași instanțe, Agenția Proprietății Publice a Ministerului Economiei al Republicii Moldova a apărat cu îndârjire interesele pecuniare ale părții ruse și a camarilei beneficiare din spatele acesteia: gruparea Filat și gruparea Plahotniuc. În 7 ani, Aeroportul a trecut prin mai multe mâini. Investigațiile desfășurate în ultima vreme nu au descoperit însă cine este beneficiarul final al excrocheriei, proprietar figurând la ora actuală o altă firmă rusească – Komaksavia Invest LTD cu sediul în Cipru.. Ce putem spune în legătură cu asta? Doar că recompensă la necunoașterea beneficiarului acestui furt poate servi cunoașterea pe toate părțile a perdantului imposibilei în altă parte afaceri – cetățenii fondatori ai statului Republica Moldova, dar și cunoașterea nemijlocită a instituției furtului – Agenția Proprietății Publice a aceluiași stat: Republica Moldova.

La 28 octombrie 2020, portalul „Deschide.md” și alte surse de presă ne dă o veste care rezonează în zona absurdului cu ceea ce s-a întâmplat șapte ani în urmă pe faptul înstrăinării ilegale a Aeroportului de către Agenția Proprietății Publice. În prim-plan și în aceiași postură de agent cu greutate în promovarea  intereselor rusești apare deja Agenția Servicii Publice (ASP) a Republicii Moldova:

„Mitropolia Basarabiei a acuzat ilegalități la înregistrarea unei parohii din cadrul Mitropoliei Basarabiei în beneficiul Mitropoliei Moldovei (a patriarhiei ruse). Este vorba de Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călărași, care a fost înregistrată în subordinea canonică a Mitropoliei Moldovei (a patriarhiei ruse) sub o nouă denumire, însă cu același cod de identificare și având un alt preot paroh, din cadrul Mitropoliei Moldovei (a patriarhiei ruse). Declaraţia a fost făcută de către Andrei Bucliş, secretar al Mitropoliei Basarabiei. Într-o conferință de presă, Andrei Bucliş, a menționat că Agenția Servicii Publice a înregistrat modificările în lipsa unui proces-verbal semnat de către membrii parohiei„Agenția a admis spre înregistrare un proces-verbal semnat de către persoane care în general nu sunt membri ai Parohiei, astfel a fost acceptată înregistrarea unei noi liste, cu noi membri ai comunității. Funcționarii responsabili de înregistrarea cultelor religioase și părților sale componente din cadrul Agenției Servicii Publice au admis înregistrarea unui nou statut în baza căruia a fost posibila trecerea parohiei în subordinea canonică a Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Rusa), deși nu a existat niciun acord din partea membrilor consemnați ai comunității”, a spus Andrei Bucliş.”

Sunt mai mult decât deplorabile acțiunile acestor instituții ale statului Republica Moldova. Iată că în diferite situații și pe diverse domenii ele se comportă deschis ca agenți de influență ai Federației Ruse și ai intereselor rusești. Comportamentul lor provine desigur din directiva lașă de guvernare a regimului Dodon, care în raport cu România și, în special, cu biserica națională română, continuă politica regimului Voronin de marginalizare și chiar suprimare.

Pentru a vă edifica, iată pe scurt, preluată de pe sit-ul basarabeni.ro, o secvență din istoricul acestei probleme :

Istoricul Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei a luat fiinta la 15 noiembrie 1923 prin hotararea Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane potrivit careia Arhiepiscopia Chisinaului era ridicata la rangul de Mitropolie. Organizarea acestei Mitropolii s-a realizat potrivit Legii pentru organizarea Bisericii Ortodoxe Romane (1925), iar arhiepiscopul de Chisinau, Gurie Grosu, a fost numit mitropolit al Basarabiei prin Inalt Decret Regal la data de 21 aprilie 1928. Mitropolia Basarabiei subordona Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia Hotinului si Baltilor, precum si Episcopia Cetatii Albe – Ismail.

Activitatea Mitropoliei Basarabiei s-a intrerupt in urma ocupatiilor sovietice din 1940, respectiv 1944, fara ca prin acest fapt Patriarhia Romana sa fi recunoscut vreodata sau sa fi acceptat desfiintarea Mitropoliei sau extinderea ocupatiei asupra spatiului sau canonic traditional.

In anul 1992, un numar insemnat de preoti si credinciosi ortodocsi, constituiti intr-o Adunare eparhiala, au decis reactivarea Mitropoliei Basarabiei, drept pentru care au trimis la Bucuresti o delegatie pentru a adresa Patriarhiei Romane rugamintea de a primi Mitropolia sub jurisdictia sa canonica. Existenta Mitropoliei si apartenenta ei la Biserica Ortodoxa Romana au fost recunoscute prin „Actul Patriarhal si Sinodal” al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de la 19 decembrie 1992.

Cu toate acestea, autoritatile Republicii Moldova au refuzat sa recunoasca existenta acestei Mitropolii, cauza fiind solutionata abia la 27 martie 2002 prin hotarare definitiva a Curtii Europene a Drepturilor Omului, dupa ce anterior Mitropolia se adresase instantelor interne ale Republicii Moldova pentru a-i fi recunoscuta legitimitatea. Guvernul de la Chisinau a fost obligat sa recunoasca legalitatea Mitropoliei Basarabiei si sa inceapa inregistrarea partilor componente – parohii, manastiri, scoli teologice, asociatii ale mirenilor, misiuni sociale, episcopii. Aplicarea hotararii CEDO a fost supravegheata de Consiliul de Ministri al Consiliului Europei.

Dupa redobandirea statutului oficial, Mitropolia Basarabiei a declansat procedurile legale pentru a-i fi recunoscuta pozitia de succesoare a institutiei ortodoxe dinainte de 1944 si pentru a-i fi retrocedat patrimoniul acesteia. Procesul de recuperare a patrimoniului Mitropoliei Basarabiei a devenit extrem de complicat deoarece la 26 septembrie 2001, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotarare prin care Mitropolia Moldovei, institutie canonica din structura Patriarhiei Ruse de la Moscova, a fost acceptata ca succesoare a Mitropoliei Basarabiei. Aceasta hotarare de guvern, adoptata cu putin timp inainte de pronuntarea CEDO in cauza inaintata spre solutionare de actuala Mitropolie a Basarabiei, a avut drept scop lipsirea de drepturi a acestei institutii religioase, deoarece este cunoscut ca niciodata nu a avut loc o transmitere succesorala catre Mitropolia Moldovei. Puternic contestata si atacata in justitie in fata Curtii Supreme de Justitie, care a dat castig de cauza reclamantului (Mitropolia Basarabiei), Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr. 1008 din 26 septembrie 2001 a fost anulata. Insa, prin aceeasi hotarare de la 2 februarie 2004, Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova preciza ca Episcopia Chisinaului, a Hotinului si a Mitropoliei Basarabiei nu putea avea succesori de drept. In consecinta pretentiile la succesiune ale actualei Mitropolii a Basarabiei pot fi apreciate doar in sensul succesiunii spirituale, canonice sau istorice. Aceasta decizie a fost atacata cu recurs, dar prin decizia Colegiului civil si de contencios administrativ largit al Curtii Supreme de Justitie din 31 martie 2004 se stabilea ca aprecierea referitoare la inexistenta succesorilor de drept nu contravine legislatiei si este adecvata. Sentinta a fost confirmata printr-o noua hotarare a aceleiasi instante din 14 aprilie 2004 privind cererea de revizuire inaintata de Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor.

Neavand castig de cauza in fata instantelor nationale cu privire la succesiunea dreptului de proprietate, Mitropolia Basarabiei s-a adresat din nou Curtii Europene a Drepturilor Omului. Chestiunea succesiunii dreptului de proprietate a fost solutionata de instanta internationala care a decis ca, atat Mitropolia reactivata a Basarabiei, cat si persoanele juridice inregistrate drept componente succesoare ale fostelor componente ale Mitropoliei Basarabiei au temei in a revendica bunurile ce le revin.

Atitudinea autoritatilor de la Chisinau fata de Mitropolia Basarabiei a atras o mustrare din partea Consiliului Europei deoarece, potrivit Raportului international cu privire la libertatea religioasa pentru anul 2005, Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Moldovei) a fost favorizata in comparatie cu alte grupuri religioase. Aceste constatari survin Raportului International cu privire la Drepturile Omului din 2003 care facea referire la libertatea religioasa din Moldova aratand ca, desi a reusit sa se inregistreze si sa activeze in calitate de cult recunoscut de stat, reprezentantii Mitropoliei Basarabiei sustin ca dreptul de proprietate este, in continuare, violat. In acelasi sens, Raportul din 2005 mentiona ca Mitropolia Moldovei a avut de infruntat doar mici dificultati in redobandirea proprietatilor sale – biserici, scoli, spitale, orfelinate si proprietati administrative, iar in cazul celor distruse Guvernul a oferit compensatii alternative. In schimb, litigiile de proprietate dintre Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei nu au fost rezolvate.

Amenintari din partea autoritatilor moldovene

Incepand cu data de 2 decembrie 2007 majoritatea preotilor Mitropoliei Basarabiei au fost vizitati la domiciliul lor sau la biserici si intimidati de catre agenti ai statului: politisti de sector, angajati ai comisaritatelor raionale de politie, colaboratori ai Serviciului de Informatii si Securitare. Acesti agenti ai statului i-au interogat pe preoti asupra motivelor pentru care nu adera la Biserica Ortodoxa Rusa si prefera sa ramana In cadrul Mitropoliei a Basarabiei care ar fi „schismatica si ilegala”. In cateva cazuri agentii statului au aratat ca abandonarea Mitropoliei Basarabiei le-ar aduce avantaje reale preotilor, ca acestia nu ar mai avea nici un fel de probleme cu statul si nu vor fi pedepsiti cu severitate pentru „erezia” lor romaneasca. Unii dintre acesti agenti ai statului au recunoscut ca au actionat la indicatia conducerii statului care le-a cerut sa exercite presiuni asupra preotilor si credinciosilor Mitropoliei Basarabiei. Reprezentantii politiei si ai Serviciului de Informatii si Securitate nu au mai vizitat si intimidat deserventii nici unui alt cult religios din Republica Moldova, ceea ce confirma faptul ca Mitropoliei Basarabiei i se aplica un tratament diferentiat (In sens negativ) fata de celelalte culte religioase.

Mitropolia Basarabiei apartine de Patriarhia Romana, reactivata pe 14 septembrie 1992. Mitropolia Basarabiei este recunoscuta oficial drept succesoare spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei care a funcționat pana in anul 1944.

Articol- compendiu,

Valeriu Saharneanu

28 octombrie 2020

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.