Apocalipsa după Cebotari

Miercuri dimineață pe la ceasul trecut de 11, în a 14-a zi a lui Făurar a celui de-al 2019-lea leat după Hristos, lumii basarabene i s-a relevat o strașnică profeție. S-a zis că dacă la 24 februarie moldovenii nu vor aduce în număr suficient de mare voturi în folosul Partidului Democrat, soarele nu va mai putea să răsară de rușine, pământul va intra în puternice suspine de necaz, norii nu vor mai încetă să plângă de greaua pierdere, apele vor podidi cu noroaie negricioase luminatele orizonturi moldave.

În toga profetului, Vladimir Cebotari, vicepreședintele și șeful stafului electoral al Partidului Democrat, așa a și spus: „Dacă opoziţia ajunge la guvernare, ţara riscă să revină la haos şi instabilitate politică, iar multe dintre proiectele începute de PDM nu vor fi duse la capăt.”   

La rostirea acestei cumplite prorociri care a răsunat mai degrabă ca un ultimatum, ca o notă de sumbră avertizare dată prevăzător nestatornicei lumi a votantului moldovean, bolta sub care profetul își profera profeția era cât pe ce să cadă peste el. Între atmosfera intens electrizată a buncărului din care era slobozită groaznica prorocire pedistă și densa atmosferă anti-pedistă de afară, marca „Moldova fără corupție, Moldova fără oligarhi!”, se crease o rezonanță critică ce putea să erupă în orice secundă și să curme debitul verbal al profetului. Bolta buncărului a rezistat și profetul a putut să-și ducă până la capăt misiunea.

Astfel moldovenii au putut afla că „dacă nu votează PD”, vor atrage asupra lor Apocalipsa. După Cebotari, se va întâmpla următoarele: „Dacă vine opoziţia la guvernare, ne întoarcem din punctul nostru de vedere, în haosul politic, în perioada instabilităţii, în perioada când investitorii străini şi locali vor fugi din ţară sau nu vor veni, în perioada în care acest trend de reducere a numărului de migraţie va avea o altă direcţie, inversă. În care oamenii din cauza haosului, care poate să se reinstaleze, pentru că va fi instabilitate politică, vor fi nevoiţi să-şi caute alte soluţii”.

Cititorul să nu se lase iritat prea tare de limbajul scofâlcit al profetului, fiindcă, datorită intonațiilor și articulațiilor faciale ale vorbitorului cu care acesta și-a condimentat discursul, supliciul ascultătorului direct a fost mult mai mare. Este stilistica de casă a partidului din care face parte. Se numește stilistica lupestră (de la numele fondatorului acestui curent lingvistic nou, Marian Lupu). Se impune prin excesul de sofistică verbală care deturnează grav logica exprimării, iar tributul adus foneticii suprimă cumplit sintaxa și morfologia limbii, dar mai ales semantica ei. Mai simplu și mai popular: stilul se manifestă prin vorbă multă și încâlcită din care, pe de o parte, nimeni să nu înțeleagă nimic, iar pe de altă parte, să se înțeleagă totul. Exact esența comunicării de miercuri, cu pretenție de profeție, a pedistului Cebotari: nu a spus pe nume strașnicului final al unei eventuale repudieri a PD-ului în alegerile din 24 februarie, dar a lăsat să se înțeleagă clar că „dacă” alesul basarabenilor nu va fi PD-ul, alternativa acestei „catastrofe” va fi Apocalipsa.

Este o amenințare care trebuie să pună pe gânduri pe fiecare alegător conștiincios. Haideți să analizăm la modul serios dilema și să vedem ce avem de câștigat și ce putem pierde „dacă nu” ori „dacă da”. Cât este de adevărat și ce i-ar aștepta pe moldoveni dacă temerea profetului de serviciu al clanului oligarhic se adeverește și moldovenii au mintea și NU votează, totuși, Partidul Democrat. La 24 februarie fac recurs la rațiune, se mobilizează și dau un șut în fund hidrei oligarhice care le-a adus sărăcia pe cap și atâtea nenorociri. Așa cum au dat altădată șuturi agrarienilor lui Lucinschi, în 1998, și comuniștilor lui Voronin, în 2009, dar și neocomuniștilor lui Plahotniuc, în 2018, la alegerile din Chișinău. Să le luăm pe rând.

„Dacă nu” (nu dau șutul) votanții moldoveni:

  1. Legitimează un regim provenit din marea corupție care a acaparat statul subjugând rând pe rând, în interes personal și de clan, instituțiile lui diriguitoare centrale și pe cele de drept, prin metode eminamente criminale – șantaj, corupere politică, uzurpare de putere;
  2. Vor instala pentru următorii ani un regim construit pe marea corupție, pe manipulare, dezinformare și minciună a cărui politică va fi îmbogățirea clanului de la putere pe trupul vlăguit de sărăcie și nevoi a masei de cetățeni cinstiți.

„Dacă da” (dau șutul), votanții moldoveni:

  1. Ar putea scoate statul din captivitatea unui oligarh și a unui partid care ascunde o organizație a crimei organizate și restabili pentru interesele sale statul de drept;
  2. Republica Moldova ar putea reveni la cursul firesc pro-european de dezvoltare de la care a fost deviat de clica PDM, iar cetățenii lui ar putea beneficia de tot sprijinul politic, economic și financiar al Uniunii Europene, sprijin oprit din cauza incompatibilității regimului politic de la Chișinău cu rigorile legilor comunității europene;
  3. Ar putea afla cine și cum a furat Aeroportul Internațional Chișinău, cine și cum a devalizat sistemul bancar, a furat Miliardul de dolari din rezerva statului, a spălat în laundromatul moldovenesc miliardele de dolari murdari rusești;
  4. Ar putea cunoaște în mărimi concret evaluate cât de mult a fost prădat în ultimii ani de regimul marii corupții de la guvernare, acesta utilizând scheme odioase de tarife măsluite la gaze, electricitate, servicii și multe altele;
  5. Ar putea afla câte milioane fac zilnic împreună mafia de la Chișinău (Guvernarea PD) și mafia de la Tiraspol, speculând un conflict întreținut politic și militar de Moscova și îngrijit fariseic de Chișinău;
  6. Ar putea afla câte milioane de dolari a primit în ultimii ani partenerul de guvernare, creatura acesteea, Dodon, de la regimul Putin, cu acceptul regimului Plahotniuc, pentru activități de destabilizare pro-rusești, antinaționale și antiromânești în Republica Moldova.

Astea s-ar putea întâmpla cu votantul moldovean, în linii foarte mari și foarte generale, „dacă” el votează ori nu votează Partidul Democrat.

Din succinta evaluare a celor doi „dacă”, putem trage foarte ușor concluzia că profetul Cebotari este un mare mincinos, este de departe un profet fals și fără scrupule. El își permite să amenințe electoratul că dacă nu votează clanul din care face parte asta înseamnă că „multe dintre proiectele începute de PDM nu vor fi duse la capăt”. Și slavă Domnului, ar trebui să zică bucuros votantul. În felul acesta am putea scăpa de o belea, am putea recupera câte ceva din cele furate și salvate multe dintre cele care au mai rămas pentru a fi furate de acum înainte, în situația când Partidul Democrat ar căpăta legitimitatea parafată de voturile moldovenilor. Este o șansă care apare o dată la 4 ani, este un luminiș oferit de Constituție. Ori, se știe, când ies la luminișuri, moldovenii dau dovadă de discernământ. Este demonstrat. Vor da dovadă și de data aceasta. Ei nu pot da ascultare chemării falsului profet, căci apocalipsa îi așteaptă dacă ei votează partidul care întruchipează marea corupție, nu dacă îi dă acestuia un șut istoric în fund și își recapătă libertatea.

Valeriu Saharneanu,

15 februarie 2019

Lasă un răspuns