Americanii au găsit ac de cojocul tacticii războiului hibrid a lui Putin

La 7 februarie o grupare militară de mărimea unui batalion a încercat un atac asupra forțelor unite ale opoziției anti-Assad și ale kurzilor, sprijinite de Statele Unite ale Americii. Ofensiva a pornit sub acoperirea unui foc intens deschis de artileria grea, tancuri, sisteme de rachete și obuziere. Înainte de a lua careva măsuri eficiente de contracarare a atacului, forțele de coaliție au făcut legătura cu comandamentul forțelor ruse dislocate în Siria, interesându-se dacă printre atacanți nu sunt cumva militari ruși. Comandamentul rus a confirmat că atacatorii „nu sunt oamenii noștri”.

În următoarele minute aviația militară americană a fost ridicată în aer și a curmat atacul cu o putere și precizie desăvârșită.

Aflat în zbor spre Bruxelles, ministrul apărării al Statelor Unite, James Mattis, a declarat jurnaliștilor că toate comunicatele mass-media despre o mulțime de victime aflate printre mercenarii ruși în atacul din Siria au trezit nedumerirea lui.

La insistența jurnaliștilor de a furniza mai multă informație referitoare la caz, Mattis a spus că nu are altă informație decât cea pe care o prezintă Moscova. Iar Moscova, inclusiv, prin intermediul legăturii telefonice trase în teatrul sirian de război între comandamentele forțelor insurgente, ruse și americane cu scopul evitării situațiilor de conflict, afirmă, că acolo luptători ruși nu sunt.

Agenția de presă Bloomberg News a comunicat în zilele următoare că aviația americană a omorât în Siria, zeci de mercenari ruși. Incidentul, posibil, este cel mai mare după numărul de victime într-o ciocnire dintre cetățeni ai statelor aflate pe baricade diferite în anii războiului rece, remarcă Agenția.

Comentând acest subiect, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că la Kremlin nu se cunoaște ceva despre alți compatrioți care ar putea să se afle în Siria, decât cei din efectivul forțelor armate ale Rusiei.

Mai multe agenții de presă din lume au scris despre existența în Siria a unor grupări militare ruse private care sunt instrumente de realizare a intereselor naționale ale Rusiei în zonele fierbinți. Una dintre ele este Armata secretă „Vagner”. Atacul din Siria, curmat de aviația americană, ar fi fost susținut anume de către mercenarii din contingentul acestei structuri militare. Ea nu este „recunoscută” de Kremlin în comunicate, informații și date oficiale. Kremlinul nici nu face referințe la implicarea acestor militari, angajați prin contract, în operațiuni de luptă și la pierderile suferite de ei. Parcă sunt și parcă nu sunt.

Pe câmpul de luptă, însă, ei sunt reperați fizic și prezintă pericol pentru coaliția anti-Assad. Spre deosebire de ruși, americanii îi recunosc, dar îi recunosc ca dușmani în carne și oase, înarmați și porniți să ucidă pentru bani.

Mai multe surse internaționale afirmă că la 7 februarie în atacul de la Deir ez-Zor au fost uciși câteva sute de mercenari ai armatei private (secrete) ruse.

După mai multe bâlbâieli ale oficialilor de la Kremlin, și unii ruși, mai expansivi, au început să răbufnească. Unul dintre ei, excentricul politician Jirinovski, candidat în alegerile prezidențiale din 18 martie din Rusia, a declarat zilele trecute într-o conferință de presă că „în Siria a murit un grup mare… 300 de familii au rămas fără tată și soț”. Cunoscutul Victor Alksnis, fost deputat în Duma de Stat, a articulat altă cifră: în noaptea de 7 spre 8 februarie în Siria au murit 334 de cetățeni ruși”.

Moscova se spală pe mâini și continuă să joace dublu. Ea își ignorâ cetățenii trimiși să moară pentru nu se știe care interese în țări străine. Rușii mercenari, porniți să ucidă pe bani, se vor gândi foarte mult și bine înainte de a semna un contract de angajare în asemenea meserie.  Siria nu e Transnistria, nu e Osetia, Crimeea ori Donbasul. Și nici americanii nu sunt moldoveni ori ucraineni înarmați cu bățul. 

Valeriu Saharneanu, 20 februarie 2018

Lasă un răspuns