Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » America dezleagă nodul trumpian

America dezleagă nodul trumpian

Noi, cei din Republica Moldova avem destule noduri gordiene de dezlegat ca să ne putem elibera mintea pentru a da sfaturi americanilor cum să desfacă nodul lor trumpian. Cu toate astea, în plin proces de globalizare nu putem sta deoparte fără să luăm o atitudine. Credem că părerea noastră despre ceea ce se întâmplă azi în Statele Unite e la fel de valabilă ca și cea, extrem de angajantă, a lui Joe Biden, președintele nou ales al Statelor Unite.

Spre deosebire de foarte multe popoare și țări care au norocul să trăiască puțin mai departe de Rusia, noi, cei din Republica Moldova, putem spune că în condițiile specifice ale acestei vecinătăți, am căpătat, pe lângă numeroase metehne de vorbire și comportament, și anumite facultăți care în timpuri de restriște ne ajută să ne dăm sama ce se întâmplă și încotro s-o luăm ca să evităm beleau cea mare. Am putea vorbi de un reflex condiționat, cum ar fi cel creat timp de veacuri la auzul clopotelor bisericești care, bătute în anumit fel, anunța lumea de prin gospodării și ogoare ori că cineva a murit, ori că, Doamne ferește, dau buzna năvălitorii.

Reflexul nostru legat de conviețuirea cu două regimuri rusești și traiul învecinat cu cel de-al treilea, ține de modernitate. Acest ciclu pentru moldoveni începe de pe la sfârșitul anilor ’80 ai secolului trecut și culminează cu anul 1992, anul războiului ruso-moldovenesc de pe Nistru. Anume atunci o parte din moldoveni au prins să descopere neconcordanța între ceea ce de la Moscova anunțau rușii la radio și televiziune și ceea ce se întâmpla de fapt în teatrul de război nemijlocit sub nasul lor. Era cerul și pământul.  

Au trecut cam treizeci de ani de atunci. Multe s-au schimbat pe lumea asta. În Statele Unite, la Casa Albă, s-au rânduit patru președinți a câte două mandate. Nimic nu s-a schimbat însă în raporturile ruso-moldovenești: trupele de pacificare așa și au rămas trupe de ocupație; trâmbițatul parteneriat strategic s-a tradus invariabil în relație de vasalitate; comerțul reciproc avantajos s-a purtat tot timpul în regimul inegal, dur și umilitor al rosselhoznadzorului – opricinina comercială rusească.

În aceste condiții specifice o majoritate a moldovenilor a învățat, până la urmă, să citească corect nu doar simbolurile, dar și întregul text, scris în mai multe alfabete, al vieții lor legate de ruși. Așa, alipirea la Rusia din 1812 ei o citesc corect drept ruperea și răpirea unei părți a Moldovei, iar eliberarea din 1940 – drept agresiune și ocupare a României. Celelalte coordonate legate de acest limbaj îl cunoașteți. Așa cum îl cunosc georgienii când în 2008, sub pretextul „impunerii la pace” au fost atacați de ruși; așa cum îl cunosc ucrainenii, când în 2014, copleșiți de omuleții verzi, li s-a furat Crimeea și invadat Donbasul.

Și, după cum vă spuneam, există totuși un folos din toate aceste nenorociri. Noi: moldovenii, ucrainenii, estonienii, lituanienii, georgienii – mai nou: belorușii – și alte multe popoare care au avut nenorocul să fi fost, altă dată, cotropiți de ruși, iar acum – hărțuiți de ei în diferite feluri, putem beneficia de un reflex pe care ea, Rusia, ni l-a înfipt cu fierul roșu în carnea vie a națiunilor noastre.

Este vorba de reflexul de a avea reacția tocmai inversă la tot ce ea cheamă, recomandă sau tratează. Fie vorba de principii, de geopolitică ori de spații recomandate pentru dezvoltare.

Așa că, despre ceea ce s-a întâmplat zilele acestea la Washington D.C. am putut să ne facem o impresie foarte clară urmărind în direct sursele pe care le-am crezut cele mai credibile din SUA și Europa. Cunoscând că rușii au o implicare foarte serioasă în tot ceea ce înseamnă proiectul Trump, de la începuturi și până la subitul capăt al lui, am urmărit și sursele rusești legate de Kremlin, inclusiv sucursala moldo-românească „Sputnik”.

Citirea acestor surse și interpretarea lor de mai apoi pe diagonală, adică pe sens opus esenței comunicatelor pe care le dădeau acestea, ne-a ajutat să ne facem o opinie clară și exactă a ceea ce s-a întâmplat de fapt ziua și seara de 6 ianuarie 2021 la Washington.

Nodul trumpian împletit de ruși în 2016 în jurul gâtului Americii a fost totuși dezlegat. Cu siguranță, dând peste cap planul inducerii ei în izolaționism, America va deveni din nou mare.

Ori Sputnik este de altă părere?

Valeriu Saharneanu

7 ianuarie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.