Alianța Cobzac – plus-valoarea lui Dodon

Alegerile noi din 15 martie din circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești, au fost văzute de toate forțele politice implicate drept un fel de scrutin-pilot pentru alegerile prezidențiale de la toamnă.

Era clar de la bun început că dacă forțele politice de centru-dreapta și dreapta nu fac un front comun, faptul va aduce la Hâncești câștig de cauză coloanei a cincea ruse a lui Dodon. În fond, așa și s-a întâmplat: candidatul socialist Gațcan a acumulat ieri cel mai mare număr de voturi și a suplimentat coloana a cincea antinațională cu încă un deputat în Parlament. O valoarea numerică mică, dar cu o foarte mare încărcătură simbolică.

De ce a câștigat socialistul pro-rus într-o circumscripție cu mare potențial electoral unionist și pro-european? Fiindcă frontul comun al forțelor declarate anti-Dodon despre care s-a vorbit cu mult patos în platouri de televiziune și în conferințe de presă așa și nu a fost creat. Încercarea Blocului Electoral UNIREA de a coagula forțele unioniste și pro-europene și de a îndrepta într-un final votul alegătorilor către un singur candidat a fost de unii parteneri respinsă categoric (PUN), iar de alții (PPDA, PLDM, PAS) tergiversată în prima fază și până la urmă respinsă.

Mai mult, rând pe rând, PUN, PPDA și PLDM se prind, din considerente de ele știute, să susțină candidatul independent Cobzac, apărut în cursă cu acest statut după ce a vrut să forțeze PAS, din care la acel moment făcea parte, să îl recunoască drept pretendentul cu cele mai mari șanse. Hânceștiul este raionul de baștină a lui Cobzac; vreme îndelungată a fost și președinte de raion cu mandat de la PLDM. Ambițioasa Maia Sandu nu a salutat gestul. Din contră, ea l-a exclus momentan pe Cobzac din partid și a înaintat-o în circumscripția 38 pe coechipiera Olesea Stamate.

Pe spuza acestor crize de orgolii și, probabil, pentru a o pune la punct pe imperturbabila Maia Sandu, PUN, PPDA și PLDM au hotărât, din calcule, pasiuni și unghere politice diferite, să-l susțină pe Grigore Cobzac, alăturându-se crezului nedovedit al acestuia, că anume el este candidatul cel mai dorit la Hâncești. În felul acesta s-a constituit consorțiul politic informal, pe care noi l-am numit convențional, Alianța Cobzac.

Dodon putea să jubileze: candidatul lui avea nu doar bani de campanie cât își dorea, nu doar un important potențial administrativ aservit, dar iată, obține și bonusul electoral cel mai de valoare – fragmentarea mult visată a oponenților politici. Reflexul că Alianța Cobzac îi va fi la fel de benefică precum Alianța Kozak, îl umflă pe Dodon în pene. Se dovedește că succesul de carieră datorat până acum lui Voronin și lui Plahotniuc, poate de acum înainte să conteze pe masa idioților utili, care, iată, apar cu duiumul de unde te aștepți mai puțin – din tabăra politică adversă. Degeaba se cocoșesc unioniștii și pro-europenii că sunt deștepți și vânjoși, că pot da șuturi, dezbate dinți și sfârteca fălci dacă ajung să concureze în alegeri în halul în care au apărut la Hâncești.

Pentru stenogramele istoriei merită să detaliem acest aspect interesant. Așadar, blocul partidelor anti-dodoniste se constituia la startul campaniei din următoarele partide și blocuri; PAS, PPDA, PLDM, PUN și Blocul UNIREA. Dacă ele conveneau să coopereze, candidatul lui Dodon nu avea nicio șansă. Primul a rupt rândurile PUN care la început și-a înaintat propriul candidat ca în scurt timp să și-l retragă în favoarea lui Cobzac. PUN este prima cărămidă pusă la temelia Alianței Cobzac, prima bucurie a lui Dodon. PPDA și PLDM, din rațiuni deja menționate, au adus rivalului lor alte bucurii. Una însă, cea venită de la PPDA, valora cel mai mult. Or, apariția acestei formațiuni pe altă platformă decât, împreună cu PAS, pe cea a bine cunoscutului bloc ACUM, însemna spargerea de facto a acestei temute entități electorale cu mare potențial anti-dodonist.

Vârful la toate în această poveste a alegerilor pierdute a pus-o, totuși, Maia Sandu. Ea a gestionat atât de prost relația cu foștii parteneri de bloc și situația din propriul partid, încât în campania electorală au ajuns să candideze tocmai doi candidați ai PAS-ului – renegatul Cobzac și autorizata Stamati. Deși Cobzac s-a autodeclarat independent, iar Stamate avea mandatul și susținerea oficială a PAS-ului, faptul că ei provin în fond din aceeași familie politică a stârnit la unii nedumerire, la alții părere de rău. Numai Dodon avea satisfacții pe toată linia: după bucuria desfacerii blocului ACUM, iată și PAS-ul despicat în două.

Matematica de după alegeri arată scandalos: cei doi candidați ai PAS-ului, cel oficial și cel renegat, au luat în sumă (Stamate – 4.554; Cobzac – 1.792 = 6.346) mai multe voturi decât candidatul lui Dodon (Gațcan – 5.539), dar victoria îi revine ultimului, grație vajnicei contribuții a Alianței Cobzac. Asta e legitatea: în alegeri, rezultatele obținute separat de doi candidați de aceeași culoare politică nu se adună, ci se scad în folosul adversarului.

Alegerile-pilot din circumscripția Hâncești sunt pierdute de forțele unioniste și pro-europene. Înfrângerea este pe cât de gravă, pe atât de rușinoasă. Alegerile arată însă un lucru foarte clar: Dodon poate fi învins. Nu altfel decât prin unitate și cooperare politică matură. La toamnă, unioniștii și pro-europenii vor trebui să demonstreze cu au destulă minte să evite grebla pe care au călcat atât de apăsat în primăvară.   

Valeriu Saharneanu

16 martie 2020

Lasă un răspuns