Alegerile din România: o Revoluție de conștiință la 30 de ani de la Revoluția de sistem

Victoria zdrobitoare a liberalului Klaus Werner Iohannis asupra socialistei Viorica Vasilica Dăncilă nu este o simplă biruință a unui politician de o culoare politică asupra altuia de altă culoare. Această victorie simbolizează înfrângerea trecutului în fața viitorului. La 30 de ani de la Revoluția care a marcat în decembrie 1989 trimiterea la groapa de gunoi a istoriei a regimului comunist, adus în România pe tancurile sovietice, românii au încheiat în sfârșit socotelile cu acel sistem păgubos. România europeană a învins la 24 noiembrie 2019 România sovietică. Acea Românie pe care comuniștii au furat-o la alegerile trucate din 19 noiembrie 1946, instalând un regim de teroare după chipul și asemănarea celui sovietic.

În decembrie 1989 a avut loc doar înmormântarea acelui regim, sucombat de altfel în toată Europa. Înlăturarea consecințelor lui a trebuit să mai dureze. România a intrat într-o perioadă de tranziție lungă și anevoioasă. A înfruntat probleme dintre cele mai grele: mineriade, crize economice, inflație, sărăcie, corupție, exod masiv de populație. A avut numaidecât și urcușuri. În 30 de ani a ieșit din întuneric la propriu, a reconstruit drumuri și reamenajat sate și orașe, a pus bazele statului de drept, a ridicat nivelul de trai al populației și a creat premise de securitate națională ca nicicând în istorie. Aderarea la NATO și integrarea în Uniunea Europeană au adus România într-un mediu sigur și profitabil în care eforturile de transformare ale poporului român au putut fi garantate și dublate.

Este evident, România a câștigat foarte mult de pe urma integrării în cele două structuri euro-atlantice și europene. Ar fi putut să meargă însă mult mai departe dacă deficiențele de mentalitate moștenite de la fostul regim comunist ar fi fost lichidate cu totul ori măcar combătute cu mai multă hotărâre. Nu s-a putut, pentru că unele partide politice au găsit de cuviință să profite de aceste deficiențe. Le-au exploatat în scop electoral decenii la rând, încurajând parazitismul social, impostura, incompetența, nepotismul și corupția. Politicile populiste promovate de ele au afectat dezvoltarea pe domenii strategice, cum ar fi infrastructura, educația, sănătatea. Bugetul de stat a fost transformat în sursă de mituire electorală a unor pături sociale dependente de îndemnizațiile de la stat și a clientelei de partid din administrația statului.

Asemenea partide au întârziat dezvoltarea  României, au provocat prin politicile lor disconfortul economic, politic și social – motivul principal al exodului masiv a populației active. Ele își doreau să întârzie cât mai mult țara în tranziție, să nu admită construcția unui stat de drept de tip european autentic în care justiția și presa să fie independente. Principala forță politică din această categorie – Partidul Social Democrat – a intuit  în statul de drept de factură europeană un pericol și, imediat după alegerile din 2016, a pornit o luptă deschisă pentru a impune controlul acestor procese. A fost un adevărat asalt și a trebuit să cheltuie trei guverne, dar fără succes: apărată de instituții naționale și internaționale, de societatea civilă din ce în ce mai activă, justiția a rezistat asaltului. Statul de drept nu numai că nu a cedat; el s-a întărit și mai mult. PSD a scăpat din vedere că societatea românească a suferit în 30 de ani schimbări importante, atât structurale, cât și de mentalitate. Iar în ultimii 10 ani, de când românii sunt și cetățeni europeni cu drepturi depline, ei simt nevoia ca nivelul de organizare al statului, cât și nivelul de trai al populației să corespundă neîntârziat standardelor existente în țările occidentale. Standardele cerute de ei se referă și la clasa politică, cea care este trecută prin sita alegerilor și care poartă răspunderea implementării lor.

Anul acesta, PSD a fost găsită dublu inaptă de implementările care i s-au încredințat. Prima oară, la alegerile europarlamentare din 26 mai și a doua – la alegerile prezidențiale din toamnă. Ieri, 24 noiembrie, lovitura de grație i-a fost dată de românii plecați la munci în străinătate. Cum numai i-au fost scoase îngrădirile birocratice la urne, Diaspora românească a descalificat PSD cu votul ei solidar și categoric. Românii integrați în Europa, dar și cei de acasă, au dat un semnal clar că ei nu mai vor să tolereze partide care își trag puterea politică din mizeria tranziției. Ei s-au săturat de politicieni venali, de corupție și demnitari duplicitari. Ieri, Românii au arătat că nu mai vor partide care să paraziteze pe mentalitatea hrănită din materia în descompunere a regimurilor comuniste apuse. Românii s-au convins destulă vreme că aceste partide trag societatea înapoi, iar România are nevoie să meargă înainte.

Alegerile din 24 noiembrie au arătat că această stare de conștiință a devenit majoritară în societatea românească și ea este în efervescentă creștere. Mentalitatea reziduală a regimului comunist din care își mai sug existența partidele de stânga, este, din contră, în vertiginoasă scădere. Suntem martorii momentului când Revoluția de conștiință a anului 2019 a umplut de conținut Revoluția de sistem din decembrie 1989. Târziu? Desigur, dar parafrazându-l pe Eminescu: că 30 de ani i-au trebuit luminii să ne-ajungă…

Am vrea să credem că exponenții noii mentalități vor păstra această lumină, vor face ei regulile de joc în România de acum înainte și vor taxa la fel de categoric partidele care vor încerca să tragă electoratul înapoi, în mizerie, în loc să-l ajute să meargă înainte. Numai astfel, România va redeveni o țară normală. Iar la toate astea, noi, basarabenii nu putem adăuga decât detaliul că o țară normală nu este alta, decât una reîntregită.

P.S. La facerea Revoluției de conștiință din România și-au adus contribuția și mulți români din Republica Moldova. Ei au votat masiv și convingător, acasă și în străinătate, pentru schimbarea la față a României. Este nucleul care poate face schimbarea și la răsărit de Prut, unde partidele care exploatează mizeria de mentalitate lăsată de regimul sovietic de ocupație au reușit să neutralizeze statul de drept și prin furturi, minciuni și crime să acapareze toată puterea. O mobilizare generală la lupta pentru eliberarea statului din captivitate este imperativă. Deși, aici luminii îi va trebui mult mai mult timp ca să ne-ajungă.  

Valeriu Saharneanu

25 noiembrie 2019

Lasă un răspuns