Alarmă de gradul zero la instituția de angajare la muncă  în Rusia a lui Dodon

Cu referință la portalul Lenta.ru care la rândul lui face trimiteri la datele publicate de Centrul de Cercetare Strategică al Federației Ruse, alt portal rusesc Rambler.ru, titrează vineri, 26 ianuarie, că imigranții părăsesc Rusia.

Piața rusească a muncii a devenit mai puțin atrăgătoare pentru imigranți. Ea s-a contractat cu 15% în comparație cu anii 2014-2015, subliniază sursa. Cifra se referă la contingentul de lucrători proveniți din Asia Mijlocie – Uzbekistan, Tagikistan și altele. Printre cauzele principale a acestui fenomen Centrul a numit devalorizarea rublei și contractarea considerabilă a pieței muncii.

În ceea ce privește imigranții care lucrează legal în Rusia, cu acceptul autorităților statului rus, datele sunt și mai concludente. Acest tip de lucrători provin în special din Republica Moldova și din Ucraina și numărul lor s-a micșorat cu 50% în comparație cu anul 2014. Pe lângă faptul devalorizării rublei și a atrofierii multor sectoare ale pieței muncii, evaluatorii ruși mai adaugă la motivele pentru care cei din Moldova și Ucraina părăsesc piața muncii din Rusia, apariția alternativei pieței europene a muncii, odată cu ridicarea regimului de vize pentru cetățenii acestor țări.

În legătură cu această noutate, lucrurile se complică pentru Dodon. Se știe – pe lângă faptul că îndeplinește funcția de președinte, Dodon mai exercită și obligații de agent în Republica Moldova a bursei muncii din Federația Rusă. S-a lăudat nu o singură dată că una din obligațiile asumate este să țină și să trimită câți mai mult moldoveni la lucru în Rusia.

Cum se va prezenta el în fața lui Putin și ce îi va raporta la următoarea închinare când, iată, jumătate dintre cei care mai zideau câte ceva în Rusia au părăsit-o exact în timpul mandatului său de slugă devotată? E rău de tot. Putin ar putea să-și dea seama că Dodon vorbește în dodii și că până ajunge să anuleze Acordul de Asociere al țării sale cu UE, precum a promis,  în Rusia nu va rămâne nici urmă de moldovean. Și atunci se va întâmpla inevitabilul: Putin nu va mai aștepta ca Dodon să anuleze Acordul, ci va da ordin să-i fie anulate lui Dodon toate subvențiile, și cele directe, dar și cele strecurate prin scheme offshore.

O singură soluție mai are Dodon dacă vrea să evite „impeachmentul” din solda Kremlinului: să-l roage în genunchi pe Putin să emită in ucaz de țar ce este prin care să interzică  întoarcerea moldovenilor acasă pe motiv că ar putea să trădeze Rusia în folosul Europei. Ucazul să fie blagoslovit de Sanctitatea Sa, patriarhul Kiril, iar interzicerea să se facă în numele lui Dodon, pravoslavnicul. Amin.

Valeriu Saharneanu, 27 ianuarie 2018

Lasă un răspuns