Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Al Qaida de Moldova sau linia roșie a inadmisibilului în politică

Al Qaida de Moldova sau linia roșie a inadmisibilului în politică

Partidul Socialiștilor a reușit să scoată din nou Republica Moldova în topul țărilor ale căror nuclee politice responsabile de actul guvernării se dovedesc capabile să genereze acțiuni atât de josnice, încât să uimească întreaga lume.

Ultimul eveniment din această categorie a fost anularea în vara anului 2018 a rezultatelor alegerilor municipale din Chișinău. Anume după această nemernicie, însemnând atacul fățiș la dreptul suveran al poporului de a alege liber, regimul Plahotniuc-Candu-Filip & Co a trecut linia roșie și a pierdut orice credibilitate în organismele internaționale și în toate cancelariile lumii democratice. Și furtul Miliardului din 2014-2015 a uimit lumea, și fraudarea masivă, aproape deschisă, a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, soldată cu înscăunarea forțată, în dauna candidatului pro-european învingător, a pro-rusului Dodon, a frapat în chip monstruos și abominabil, dar atentatul la actul democratic și constituțional al unor alegeri cu opțiunea majoritară clar exprimată, a fost ultima picătură a impertinenței. Anume atunci regimul respectiv, a trecut linia roșie a inadmisibilului, dezgolindu-și esența banditească și pentru lumea dinafară. Tocmai de aceasta evenimentele din iunie 2019 au avut drept consecință punerea pe fugă a lui Plahotniuc și înstrăinarea de la guvernare a restului bandei. Taman din aceste considerente, cele ale răului mai mic, Dodon, omul de serviciu al lui Plahotniuc în toate matrapazlâcurile anti-democratice, a fost agreat să se înscrie ca parte a unei guvernări de tranziție post-oligarhică.

Numai că Dodon nu a înțeles nimic din lecția dată lui Plahotniuc. Dodon și-a arogat obraznic toate meritele debarcării fostului său patron politic și procedează mult mai grav, mai primejdios ca odiosul Plahotniuc. În timp record a reușit să devină răul înzecit mai mare. Într-un an de zile a comis atâtea bazaconii, încât este greu să i se găsească careva calificative, la cele negative mă refer, fiindcă dintre cele pozitive nici vorbă. În lumea politică internațională Dodon nu există, așa cum nu există nici Republica Moldova de când Dodon a preluat guvernarea absolută în noiembrie 2019, cu suportul resturilor lui Plahotniuc. Opinia publică internațională l-a scos din acest anonimat doar zilele acestea, când Dodon a trecut ultima linie roșie a inadmisibilului în politică. Sechestrarea, răpirea și luarea de ostatic a deputatului Gațcan, a devenit știre de prima pagină a multor agenții internaționale de presă.

Acțiunea socialiștilor și a lui Dodon depășește limitele posibile ale politicului. Ea trece în categoria extremelor, a metodelor din arsenalul organizațiilor teroriste. Doar Al-Qaida și talibanii zilelor noastre, organizațiile comuniste teroriste, ca temutele Brigăzi Roșii din Italia anilor 1970, Sendero Luminoso din Peru anilor 1980, alte organizații marxist-leniniste, troțchiste, maoiste ale vremurilor trecute ori mai noi care au semănat moarte și frică în popoare, și-au putut permite asemenea abuzuri. Nimeni nu a crezut că la asemenea metode este posibil să se recurgă într-o țară din Europa secolului XXI.

P.S. Astăzi, acoperit de tăcerea complice și criminală a Procuraturii Generale, care în acest caz trece și ea peste linia roșie a inadmisibilului în statul de drept, Partidul Socialiștilor își va aduce ostaticul în Parlament, ca acesta să voteze legiferarea la limită a unei alte ordinare coțcării puse la cale de Dodon. Cum se numește statul în care legea o fac criminalii, drag popor?

Valeriu Saharneanu

9 iulie 2020  

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.