Afacerea Bahamas: Zăbala lui Plahotniuc în gura lui Dodon? Un memento mori la investigația Rise Moldova

La 28 septembrie 2016, Rise Moldova a publicat un material de investigații în care erau arătate sursa și traiectoria sumei de 1 500 000 (un milion cinci sute de mii) de euro cu destinația Partidul Socialiștilor din Moldova. Suma pornește pe de un cont offshore din insula Bahamas și ajunge până să fie așezați la baza campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale a candidatului socialist Igor Dodon.

Rise Moldova descoperă că banii din Bahamas sunt de fapt bani veniți din Federația Rusă, fiindcă în contract sunt puși în clauza legislației acestei țări. După toate regulile scrise și nescrise investigația trebuia să intre imediat în atenția SIS, a Procuraturii Generale, a Centrului Național Anticorupție și a Comisiei Electorale Centrale. Era prea evident că Dodon va figura în campanie drept candidat al Federației Ruse și, în caz de alegere a lui în acest post, va promova interesele Federației Ruse, stat care ține sub ocupație un sfert din teritoriu național și alimentează cu armament și cu finanțe un regim anticonstituțional.

Instituțiile Republicii Moldova erau datoare să declanșeze ALARMĂ de gradul ZERO, Președintele Timofti trebuia să convoace de urgență Consiliul Național de Securitate pentru a discuta atacul hibrid la Președinția statului suveran și independent Republica Moldova. Nu s-a întâmplat nimic dintre acestea. Sub ocrotirea regimului oligarhic, Dodon și-a făcut campanie pe banii Federației Ruse, a „câștigat” alegerile și, acum, promovează deschis și nestingherit interesele Federației Ruse.

La vedere apare o gravă complicitate la ceea ce Constituția numește uzurparea puterii – cea mai gravă crimă împotriva poporului. Din caz decurge o serie întreagă de încălcări ale Codului Electoral și ale Codului Penal.  Vina cade pe cei care au coordonat această complicitate, dar, în mod direct pe responsabilii de instituțiile coercitive ale statului care s-au prefăcut indiferente atunci, în 2016, și tac mâlc până azi. Trebuie să ne dăm seama că instituțiile statului cunosc cazul și îl monitorizează. Dar în condițiile când sunt capturate – adică în fruntea lor nu stau demnitari cu responsabilitatea oamenilor de stat, ci scule politice strict subordonate – ele comit o a doua mare crimă: nu acționează conform legii în interesul general  al statului, ci în interesul centrului de coordonare din afara lor. Acest centru își are sediul la Partidul Democrat care se joacă cu legile și siguranța statului în interesul propriu. Va fi demis și judecat Dodon ori va fi lăsat să se producă în limita competențelor acordate de cel ce controlează Legea, depinde nu de Lege, ci de interesul celui care controlează Legea. Va depinde de interesul uzurpatorilor statului, cu alte cuvinte.

Din aceste considerente conchidem că „Afacerea Bahamas” este azi zăbala, mare și groasă, pusă de Plahotniuc în gura lui Dodon și acesta trage de fiecare dată de ea, de câte ori gloaba lui politică, Dodon, o ia ori prea aiurea și încearcă să sară afară din țarc, ori dă prin gardurile ocolului, luând-o prea hăis, ori prea cea, (hăis și cea strigăt cu care se mână boii de la stângă spre dreapta și invers). Jocul lor a ieșit demult de pe terenul legalității și, din câte se vede, falsul președinte Dodon adus ilegal în acest post pe banii Federației Ruse, va fi ghidat în așa fel, încât să ridice cât mai mult praf în ochii electoratului, ca în această atmosferă de pâclă deasă roș-albastră, Partidul Democrat să-și poată drege pe plac busuiocul în alegerile parlamentare din anul viitor.

Dar, nimeni să nu uite: Dodon este președinte în rezultatul unei operațiuni hibride a Federației Ruse aduse la împlinire în complicitate cu centrul de coordonare politică al Partidului Democrat și cu instituțiile naționale abilitate să vegheze respectarea legilor Republicii Moldova. Numele acestor persoane sunt cunoscute și ele trebuie reținute, deocamdată doar în memorie, pentru că atunci, când se va ajunge la un proces de condamnare a regimului politic care a îngenunchiat, sărăcit și pustiit Republica Moldova, a uzurpat puterea în stat, să poată fi trase la răspundere.

Citiți mai jos un sumar edificator al investigației Rise Moldova:

”Prezidențiale 2016: Banii lui Dodon din Bahamas”, https://www.rise.md/articol/banii-lui-dodon-din-bahamas/

Socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015.

Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de liderul lor, Igor Dodon, candidatul cotat cu cele mai mari șanse la fotoliul de președinte.

Grecia. Muntele Athos. Mănăstirea Zografu. Cu puțin timp înainte de a se lansa oficial în cursa prezidențială (2016 n.n.), Igor Dodon ține cu ambele mâini un păhărel de tărie și îl privește țintit pe un călugăr grec. În dreapta lui, cu servieta sub braț, ascultă atent Corneliu Furculiță, deputat socialist. El este omul de încredere a lui Dodon și personajul-cheie în afacerea secretă descoperită de reporterii RISE Moldova, în care este implicat și un membru al Comisiei Electorale Centrale.

RELAȚIA DODON-FURCULIȚĂ
Dodon și Furculiță sunt din aceeași localitate – Sadova (Călărași), deputați și colegi de partid. Îi leagă și o tranzacție imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiță un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Rîșcani din Chișinău.

În același timp, soția lui Igor Dodon, Galina, este angajată de mai mulți ani la firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat anul trecut peste 50.000 de lei.

Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chișinău în 2011. Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea lui Corneliu Furculiță, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, asociat în afaceri cu Dumitru Ciubașenco – candidatul oficial la Prezidențiale al lui Renato Usatîi. Burduja este consilier municipal în Chișinău și face parte din Consiliul Republican al PSRM.

La sfârșitul anului 2015, Exclusiv Media a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom.

Exclusiv Media SRL este și proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TSN dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente și Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume.

Conexiunea IP, puntea dintre presă și partid
Din informațiile obținute din baza de date on-line „nic.md”, administrată de Î.S. MoldData, și din site-urile specializate, adresa IP: 195.22.228.187 găzduiește și conectează domeniile deținute de către: Televiziunea on-line TSN (tsn.md), Ziarul Аргументы и факты (aif.md), Pagina web a Partidului Socialiștilor (socialistii.md și psrm.md), Pagina personală a lui Igor Dodon (dodon.md) și cea a deputatului socialist Bogdan Țârdea (bogdantsirdea.eu), Asociația Garda Tânără – condusă de deputatul socialist Vlad Batrâncea (gardatinara.md) și Liga de umoriști TVC Moldova, cunoscută drept KVN Moldova (kvn.md).

AFACEREA OFFSHORE. De unde vin banii
Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.

În februarie anul acesta, Westerby Limited a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.) în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank. Banii au ajuns în Republica Moldova în baza unui contract de împrumut, redactat în rusă și engleză, semnat cu trei zile înainte de transfer.

Reporterii RISE Moldova au obținut contractul confidențial dintre Westerby Limited și Exclusiv Media SRL și au analizat principalele clauze ale acestuia. Astfel, cei 1,5 milioane de euro i-au fost împrumutați firmei lui Corneliu Furculiță pentru o perioadă de un an, cu rata anuală de 1,7%.

Clauza contractuală rusească
La punctul 2.2 din Contract este menționat că „Împrumutul este oferit pentru scopuri care nu contravin statului Creditorului și legislației Republicii Moldova”. Iar la articolul 5 din același document, intitulat „Dispute”, se precizează că: „[…] Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele, achitarea penalităților privind acest contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează a fi examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova”. În document nu se specifică clar de ce se face referire la legislația Federației Ruse în condițiile în care offshore-ul se află în Bahamas, conturile în Elveția, iar compania care primește banii – în Moldova.

TRASEUL BANILOR: Exclusiv Media – Donatorii partidului
Din cele peste 30 de milioane de lei primiți de la Westerby Limited și depozitați pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicați de la bancă, cash, de administratorul companiei Petru Burduja, în baza unor documente semnate de către soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila.

În perioada martie-aprilie 2016, Burduja a motivat în fața funcționarilor băncii faptul că banii ridicați în numerar vor fi folosiți pentru „restituirea ajutorului financiar la persoane fizice”, dar și acordarea împrumutului pentru necesitățile curente ale împrumutatului. Din documentele analizate de reporterii RISE Moldova reiese că banii au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor.

Acestea au primit sume „rotungite”: între 300.000 și 500.000 de lei.

Vezi materialul integral pe https://www.rise.md/articol/banii-lui-dodon-din-bahamas/

Lasă un răspuns