Retrospectiva electoralei 2014. Episodul IX. Electorală 2014 este expresia statului stăpânit de oligarhi în disecție anatomică

Note de campanie

Este partea cea mai distinctă a acestui an electoral care se apropie de sfârșit peste câteva zile – manifestarea în toată nimicnicia lui a statului stăpânit de oligarhi.

Priveliștea poate fi sesizată de cine are ochi să vadă, pentru că statul stăpânit de oligarhi are în dotare numeroase instituții mass-media, duzine de agenții de măsurare sociologică, armate întregi de așa numiți comentatori politici, analiști, directori de opinie, consultanți și consilieri care opintesc zi și noapte la imorala lucrare de camuflare a lui. Contra unei solde, desigur, dar și contra unor elementare norme deontologice. De fapt, așa sintagme, ca „etică profesională”, „datorie de serviciu”, „obligație morală”, „sarcină a fișei de post” sunt primele expulzate din vocabularul și practica statului stăpânit de oligarhi.

În statul stăpânit de oligarhi totul este adaptat la voința, scopurile și obiectivele urmărite de oligarhi. În anul electoral 2014 nu a existat scop mai important și obiectiv mai prioritar ca adâncirea, extinderea și fortificarea siguranței stăpânirii lor. De remarcat, stăpânire aflată abia la începuturi, dar dorită în forma ei consolidată după alegerile din 30 noiembrie.

Prima sarcină a acestei misiuni deosebit de importante pentru ei a fost omologarea publică a proiectului viitoarei stăpâniri, anunțarea protagoniștilor lui și îndepărtarea proscrișilor. S-a convenit ca stăpânirea, așa precum stau lucrurile, să aibă forma unei alianțe de guvernare. Protagoniștii au fost numiți, cât ar părea de strașnic pentru cei puși sub obligația să voteze la 30 noiembrie – trio-ul de groază al fostelor Alianțe de până la 13 februarie 2013, detonatorii stărilor de criză și oligarhii Vlad Plahotniuc, Vlad Filat și Mihai Ghimpu – purtătorii de ștampile a srl-urilor politice Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal.

A fost desemnat și proscrisul campaniei, identificat în persoana Partidului Liberal Reformator, cel care îndrăznește să pună în pericol adâncirea, extinderea și siguranța stăpânirii oligarhice. Din momentul apariției lui, dar mai cu seamă de la începutul lunii septembrie, stăpânirea oligarhică a pus în aplicare toate instrumentele politice, mediatice și administrative de ostracizare, limitare a impactului și de fisurare a Partidului Liberal Reformator. Mitul fabricat și răspândit al candidatului fără șanse are o vechime și mai mare.

Scopul măsurilor active ale conjurației oligarhiene a fost scoaterea din cursa electorală a partidului ori reducerea la minimum a capacităților lui de promovare.

Una din primele măsuri active a fost transformarea parlamentului în instituție nefuncțională din calculul ca proiectele de legi de retrocedare a Aeroportului Internațional Chișinău și a Băncii de Economii propuse legislativului de liberalii reformatori să nu între în discuția legislativului.

Atmosfera de frică, de cataclism iminent, generate de situația din Ucraina, de amenințările Kremlinului, amenințări însoțite de blocaje economice, de animarea fără precedent a coloanei a cincea în Republica Moldova a servit oligarhilor drept material adițional de instituire a unei situații de gravă emergență în care alegătorul să fie pus în fața unei lipse de alternativă și impus să voteze din nou răul cel mai mic. A fost pus la cale un atac masiv asupra centrelor neuronice care determină reacția cu discernământ în situații ce necesită maximă concentrare a alegătorului şi acest atac mai continuă și în aceste zile.

Descinderile la sediile unor organizații extremiste și partide din rândul coloanei a cincea face parte din acest scenariu. Desigur, se știa că aceste organizații și partide sunt un pericol pentru democrație și sunt subdiviziuni de intervenție întreținute de centre diversioniste cu scopul preluării puterii în Republica Moldova și întreruperii vectorului ei european de dezvoltare. Se știe de foarte mult timp. Societatea semnala cu îngrijorare asemenea fenomene și se indigna de inacțiunea autorităților. Numai că în statul oligarhic organele abilitate nu reacționează cum le cere legea – atunci când este depistat pericolul și adunate suficiente probe. În statul stăpânit de oligarhi instituțiile se află la discreția oligarhilor și acționează în conformitate cu comandamentele lor politice. Iată de ce descinderea și scoaterea din cursa electorală a agenturii fsb-iste are loc tocmai acum, cu patru zile înainte de ziua alegerilor.

Ne temem că lucrătura are menirea unor artificii care trebuie să sustragă atenția opiniei publice de la fraudele pe care le pregătește stăpânirea oligarhică pentru 30 noiembrie. Ultimele date despre numărul alegătorilor emise de Comisia Electorală Centrală în baza informațiilor Registrului de stat aduc cu ele numeroase semne de întrebare. Suplimentarea listelor cu peste 200 de mii de alegători pe când în Republica Moldova se constată de ani de zile o creștere naturală cu semnul minus, când cetățenii continuă se părăsească țara, nu este oare o acțiune mai mult decât dubioasă?

Oare prezențele singulare la ecrane a trio-ului protagonist al statului oligarhic, descinderile mascaților copios mediatizate, megaconcertele enorm de costisitoare din centrul Chișinăului nu sunt toate acestea paravane de fum după care stăpânii statului oligarhic doresc să își adâncească, extindă și securiza prezența exclusivă în viitoarea guvernare?

Este arătarea anatomică a statului stăpânit de oligarhi. Arătarea cea de suprafață. Cea de profunzime se vrea instalată după 30 noiembrie.

Partidul Liberal Reformator este alternativa acestui scenariu.

Valeriu Saharneanu

27 noiembrie 2014