Reformarea politică a Republicii Moldova în proces continuu

SiphusProcesul de reformare a clasei politice din Republica Moldova inițiat de liberal-reformatori în 12 aprilie 2013 își găsește continuitate în  actul de abandonare a PLDM de către  ex-prim-ministrul Iurie Leancă. Partidele srl-uri, proprietate a unor oligarhi, devin rând pe rând sufocante pentru politicienii care țin la onestitatea lor. Acest soi de partide trebuie să dispară. Ele sunt cele care au paralizat instituțiile statului, le-au transformat în sucursale de partid și în sinecuri de extragere ilicită a banilor. Dezmățul acesta a existat în forma cea mai deschisă începând cu guvernarea lui Voronin și a continuat sub acoperire democratică după 2009. Troica de criză , Filat, Plahotniuc, Ghimpu, au adus nu o dată Republica Moldova pe marginea prăpastiei.

După 30 noiembrie, în căutarea unor forme mai confortabile de despuiere a statului troica de criză s-a modificat. Jocul „prințipial”  al lui Ghimpu le-a servit de bună acoperire celor doi proprietari de partide – Filat și Plahotniuc – să abandoneze proiectul electoral de formare a unei alianțe pro-europene distincte și să îl atragă în bandă pe vechiul camarad de hoție, Voronin.

Jaful ultimilor două luni prin sistemul bancar este consecința directă a guvernării acestei bande.

Salut actul de curaj al lui Leancă. Suntem de acord că reformarea unor partide-ștampilă este cu neputință. Am trecut prin această experiență: acolo nu ai ce reforma, asemenea structuri se auto-distrug. Din păcate, cu mari pierderi colaterale pentru societate. Ar fi fost mai de folos pentru Republica Moldova dacă acest act se producea în luna august. Poate se evitau derapajele de ultimă vreme, altfel arăta structura politică a statului, altfel arătau alianțele și fața Republicii Moldova în Europa. Cel mai grav este că prin confirmarea la 30 noiembrie a statului capturat de oligarhi, furtul a căpătat acoperire politică și proporții deosebit de mari.

Înainte, pentru Republica Moldova, fără oligarhi, stimate coleg Iurie Leancă.